latinica  ћирилица
22/04/2017 |  14:22 ⇒ 18:15 | Аутор: РТРС

Преминуо дипломата Прокопиус Манзуранис

Амбасадор Прокопиус Манзуранис преминуо је јутрос након тешке болести у болници у Атини у 72. години, потврђено је Срни у кабинету предсједника Републике Српске, гдје је посљедњих година радио као савјетник.
Застава на пола копља - Палата предсједника Републике Српске - Фото: РТРС
Застава на пола копља - Палата предсједника Републике СрпскеФото: РТРС

Прокопиус Манзуранис рођен је 23. априла 1945. године у Барију, у Италији. Дипломирао је на Правном факултету Универзитета у Солуну, а магистарске студије завршио је у Паризу.

У мају 1976. године ступа у дипломатску службу током које је обављао послове конзула, секретара Амбасаде Грчке, сталног представника Грчке при ЕУ, те амбасадора у неколико земаља региона, међу којима је и БиХ. Пензионисао се 2011. године.

Током своје дипломатске каријере добитник је бројних признања, међу којима су и Витез националног реда за заслуге /Француска, 1987/, Орден Светог Саве Првог реда /Свети синод Српске православне цркве, 2000/, Орден Његоша Првог реда /Република Српска, 2001/.

Стекао је звање почасног доктора Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву 2001. године.

Био је дугогодишњи грчки дипломата и једно вријеме амбасадор Грчке у БиХ, а посљедњих година радио је као савјетник предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Предсједник РС Милорад Додик уписао се у Књигу жалости (Фото: Срна)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик први се данас уписао у Књигу жалости која је отворена у Палати Републике поводом смрти савјетника предсједника Српске и дугогодишњег дипломате Прокопиуса Манзураниса.

Додик је у књигу жалости уписао да Република Српска никада неће заборавити све оно што је Манзуранис урадио за њу, уједно изразивши захвалност на његовој посвећености и доброти.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић упутила је телеграм саучешћа породици амбасадора Прокопиуса Манзураниса који је преминуо данас након тешке болести у болници у Атини.

"Са искреном тугом и жаљењем сам примила вијест о смрти амбасадора Прокопиуса Манзураниса. У овом тешком тренутку највише губите ви, његова породица, али одлазак амбасадора Манзураниса дубоко је потресао и његове колеге и пријатеље у Републици Српској", наводи се у телеграму саучешћа.

Цвијановићева је подсјетила да је амбасадор Манзуранис доказани пријатељ Републике Српске, а остаће упамћен као врстан дипломата, поштен и вриједан човјек, који је у својој дугогодишњој дипломатској каријери урадио много за своју земљу, али и за зближавање пријатељског грчког и српског народа.

"Наше мисли су у овом тешком тренутку са вама. У име Владе Републике Српске и у своје име, упућујем вам изразе најдубљег саучешћа", наводи се у телеграму саучешћа предсједника Владе Српске.

Извор: СРНА