latinica  ћирилица
22/04/2017 |  09:40 ⇒ 10:43 | Аутор: РТРС

Зимбабве - земља у којој се школарина плаћа козама

Министар образовања у Зимбабвеу Лазарус Докора рекао је да школе морају да буду разумније када је у питању плаћање школарине и да би требало да умјесто новца прихвате и стоку, али и разне услуге.
Јарићи (Фото: Thinkstock) -
Јарићи (Фото: Thinkstock)

- Ако у заједници постоји грађевинац, њему или њој мора да се да прилика да својим занатом исплати школарину свог дјетета. Неке школе већ прихватају стоку као начин плаћања – рекао је Докора, преноси “Би-Би-Си“.

Министарство је сљедећим ријечима објаснило шта је Докора хтио да каже:

- Родитељи неке дјеце могу да плате школарину стоком. То се односи углавном на људе који живе у сеоским срединама, а они који живе у градовима могу школарину да исплате радом за школу.

Овај приједлог прати прошлонедјељну одлуку Зимбабвеа којом је људима дозвољено да кредите које имају у банкама плате козама, кравама и овцама. Према закону који је донет ове недјеље, људи ће моћи као гаранцију да понуде “покретну“ имовину као што су моторна возила и друге машине.

Финансијска криза која постоји у овој држави огледа се у томе што људи проводе сате у редовима испред банака када подижу готовину. Влада каже да се то дешава јер људи износе девизе из земље, док критичари наглашавају да је до кризе дошло због пораста незапослености и недостатка инвестиција.

По друштвеним мрежама се идеја да се козе користе као начин плаћања посматра са мјешавином презира и црног хумора.

Писац из Зимбабвеа Цици Дангаремга написао је на свом Твитеру:

- Да су нам 1970. године рекли да се боримо за то да козе постану валута и да, ако морамо, треба да дамо живот за то, шта бисмо рекли?

Препознајући чињеницу да нису све животиње рођене једнаке, други корисник ове друштвене мреже запитао се да ли може да се негдје запосли као особа која процјењује вриједност коза.