latinica  ћирилица
22/04/2017 |  08:05 ⇒ 20:53 | Аутор: РТРС

Молитвено сјећање и меморијална академија у помен јасеновачким жртвама (ВИДЕО)

У обновљеном храму Светог пророка Илије у мјесту Млака надомак Јасеновца, поводом Дана пробоја логораша из усташког концентрационог логора Јасеновац, Свету архијерејску литургију служи Његово преосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије.
Молитвено сјећање, Млака - Фото: РТРС
Молитвено сјећање, МлакаФото: РТРС

Страдање јасеновачких жртава се не смије заборатити никада и све будуће генерације морају да знају да је систем концентрационог логора Јасеновац, који се налазио на територији Независне државе Хрватске, био мјесто највећег злочина почињеног на Балкану и међу највећим у свијету, изјавио је то данас посланик у Народној Скупштини Републике Српске Дарко Бањац који је присуствовао молитвеном сјећању у обновљеном храму Светог пророка Илије у мјесту Млака надомак Јасеновца.

Јутрос је светом архијерејском литургијом у организацији Епархије пакрачко-славонске, коју је служио Његово преосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије почело обиљежавање 72 године од пробоја јасеновачких логораша.

“Јако је битно да се Дан пробоја логораша не заборави јер је тај дан значио слободу из окова непревазиђеног злочина. Систем концентрационог логора Јасеновац био је на територији НДХ, ту је страдало преко 700.000 Срба, и једини је имао логор за дјецу“, подсјетио је Бањац и нагласио да нико од званичника Хрватске данас није присуствовао молитвеном сјећању.

Сјећање на жртве Јасеновца (Фото: РТРС)

Он је истакао да је је суштина да унутрашњим опростом и спознајом истине имамо и духовни мир и то требају да имају и представници садашње хрватске Власти.

“Велико ми је задовољство што сам данас био присутан на литургији. Такође, изградњом манастирског комплекса и цркве у Јасеновцу чувамо од заборава злочин који је почињен над српским народом само зато што су били друге нације и вјере, а починиле су га наше комшије. Чувати од заборава можемо само тако што ћемо улагати у изградњу таквих објеката и њиховом изградњом оставити свједочанства будућим генерацијама да је на територији НДХ страдао један народ који је други по страдању у концентрационим логорима на свијету“, рекао је Бањац.

У обновљеном храму у Млаки окупили су се мјештани овог села и потомци страдалих у логору Јасеновац.

Светој архијерејској литругију присуствовао је предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, министар просвјете и културе Српске Дане Малешевић, представници Секретаријата за вјере Републике Српске и Србије и предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је данас да се идентитет српског народа посебно треба чувати на мјестима страдања као што је усташки логор Јасеновац.

"Био сам и прошле године овде и мислим да је елементарно поштовање и ред бити присутан на мјесту обиљежавања страдања жртава које човјек не смије и не може заборавити", рекао је Иванић новинарима.

 Он је нагласио да се, прије свега, идентитет српског народа треба чувати на мјестима страдања, али да се треба окренути и новом времену на начин да се не заборави прошлост.

"Заиста сматрам да је обавеза свих нас да на овај начин покажемо пуно поштовање према свима онима који су у том једном ружном и тешком времену овдје на овим просторима страдали", рекао је Иванић.

Иванић је рекао да постављање плоче ХОС-а у Јасеновцу са натписом "За дом спремни" тумачи као велику грешку и провокацију, поготово на овом мјесту.

Он је нагласио да ту ствар треба да рјешавају институције Хрватске, прије свега, због себе саме, свог идентитета и угледа.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изјавио је данас да је у усташком концентрационом логору Јасеновац извршен геноцид над српским, јеврејским и ромским народом који су ту систематски уништавани.

"Ми са овог мјеста морамо послати завјет зарад будућности, нашег опстанка, и завјет зарад онога што нам се догодило и да се то не би поновило млађим генерацијама, али и поруку цивилизованом нормалном свијету да се овдје догодио геноцид", рекао је Савановић новинарима у Млаки надомак Јасеновца.

Говорећи о жртвама логора Јасеновац, Савановић је рекао да је ријеч о страшним бројкама које су некада предмет спекулација одређених кругова, а да историја говори о приближно 700.000 жртава на овим просторима.

Он је нагласио да наша дјеца морају да уче истину, да уче о идеалу слободе као највреднијем идеалу сваког народа.

"Ми ово не смијемо заборавити, истина је овдје да је учињен геноцид - Холокауст над српским, јеврејским и ромским народом", рекао је Савановић.

Предсједник СНВ-а Милорад Пуповац рекао је да је та плоча постављена на објекту дјечијег вртића у Јасеновцу, који је подигнут на мјесту на којем је била зграда команде логора, а прије је та зграда била власништво Лазара Бочића, власника циглане и прераде дрвета у Јасеновцу.

"Кућа му је узета, а Лазару је узет живот у овом логору", подсјетио је Пуповац.

Он је позвао Владу Хрватске да заједно са другима Јасеновац учини моћним мјестом за праштање и узајамно кајање.

Молитвено сјећање на пробој јасеновачких логораша организовала је Епархија пакрачко-славонска.

У Козарској Дубици данас ће бити одржана меморијална академија у помен на невине жртве Јасеновца и Доње Градине под називом "Свијете тихи".

Меморијална академија, коју организује Јавна установа "Спомен-подручје Доња Градина", традиционално се организује уочи парастоса и помена за страдале жртве усташког злочина-геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.

Директор Спомен-подручја Доња Градина Тања Тулековић најавила је да ће меморијална академија бити одржана у Дому културе у Козарској Дубици са почетком у 20.00 часова

Крагујевачки и дубички гимназијалци на историјском часу у Доњој Градини

Жртве и злочини не смију бити заборављени, порука је са којом сваке године обиљежавамо годишњицу пробоја посљедње групе логораша, 22. април 1945. године, када је из највеће усташке творнице смрти на Балкану, концентрационог логора Јасеновац, успјела да побјегне тек неколицина заточеника.

Да ће истина о овом злочину геноциду бити сачувана за будућа покољења свједоче средњошколци, ученици Прве и Друге крагујевачке гимназије и њихови домаћини из Средњошколског центра “Никола Тесла“ који су данас посјетили Спомен подручје Доња Градина, положили цвијеће и поклонили се невиним жртвама монструозног злочина.

За средњошколце из Крагујевца и Козарске Дубице организовали смо историјски час о геноциду у логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини који ће одржати Мирко Димић кустос приправник у Спомен подручју Доња Градина, казала је Тања Тулековић директор ове јавне установе.

Крагујевачки и дубички гимназијалци на историјском часу у Доњој Градини  (Фото: РТРС)

Она је подсјетила да је на данашњи дан прије 72 године извршен пробој посљедње групе јасеновачких логораша који су жељели да радије погину од усташког метка неголи од њихове каме.

Тога дана од њих 1.073 на пробој се усудило 600 логораша, а преживјело их је само 91, казала је Тулековићева и позвала грађане ове општине да се у што већем броју одазову сутрашњем помену и парастосу, да се заједно присјетимо невино страдалих у концентрационом логору Јасеновац.

Димитрије Вељовић из Прве крагујевачке гимназије сматра да је колективно мишљење да треба посјећивати овакве историјске часове и никако не заборавити каква су се све страдања дешавала током Другог свјетског рата.

Он каже да много људи које познаје и његових су година имају ту свијест и да треба мислити о томе, треба се тога сјећати и не заборавити таква дешавања и злочине.

Анка Дедовић, професор у Првој крагујевачкој гимназији, је казала да су дјеца свјесна колико много им овакве посјете доносе.

Крагујевачки и дубички гимназијалци на историјском часу у Доњој Градини (Фото: РТРС)

"Ово што су наши ученици данас имали прилику да чују већ смо унапријед наговијестили и разговарали о томе колико су наше традиције повезане и да наша свијест о томе шта се све догађало може да предуприједи овакве догађаје", рекла је Дедовић и додала:

"Наша дјеца, која воле своју историју, своју државу, она су свјесна да овакве посјете њима много доносе и наши ученици једва чекају да узврате гостопримство својим домаћинама на истој оваквој манифестацији 21.октобра" .

Данас у улози домаћина, Горан Тубић професор у СШЦ “ Никола Тесла“ је потврдио да су дубички средњошколци добили позив да у октобру ове године присуствују “Великом школском часу“ – комеморативној манифестацији којом се одаје почаст ђацима и наставницима стрељаним током Другог сјветског рата у Шумарицама.

Идеја о сарадњи два града кроз дружење младих који ће се међусобно посјећивати и заједно учити о историји и страдању њихових предака у Другом свјетском рату потекла је од Радомира Николића градоначелника града Крагујевца и Драгана Јаћимовића, предсједника Скупштине општине Козарска Дубица.