latinica  ћирилица
19/04/2017 |  23:47 ⇒ 20/04/2017 | 07:35 | Аутор: РТРС

Туск девет сати саслушаван због веза са руским шпијунима

Тужилаштво у Варшави је девет сати саслушавало предсједника Европског савјета, бившег премијера Пољске, Доналда Туска.
Доналд Туск                                               (Фото:spitniknews.com) -
Доналд Туск (Фото:spitniknews.com)

Он је саслушаван као свједок у истрази наводно нелегалне сарадње пољске Војне контраобавештајне службе с руском обавештајном службом ФСБ од 2010. године.

"Немам право да коментаришем истрагу. Не могу да се жалим на тужиоце, добио сам кафу, чај и воду, то је све што смијем да кажем о саслушању. Ствар је изразито политичке природе. За сада немам намјеру да се позовем на имунитет. Саслушаван сам искључиво као свједок", казао је Туск маси присталица које су га током цијелог саслушања чекале испред зграде Тужилаштва.

Туск је додао да је тужилаштво могло да га саслуша и у Бриселу, а да је упозорио тужиоце да је дошао из поштовања према пољској држави.

Доналд Туск свједок је у истрази и процесу против двојице бивших шефова пољске Војне контраобавештајне службе који су уз одобрење Туска, тада премијера, 2010. године успоставили без формалног мишљења Министарства одбране, сарадњу с руском ФСБ, која је прекинута 2013. године када је избио сукоб у Украјини.

Сличну сарадњу с руским обавјештајцима имају и друге чланице НАТО, Француска или Њемачка прије свега, због операције НАТО у Авганистану, док је Пољска хтјела да је успостави због повлачења свог контингента из операције ИСАД у Авганистану преко територије Русије.

Садашње пољске власти странке Право и Правда Јарослава Качињског називају "дипломатском издајом" сваку сарадњу с руским службама послије авионске несреће у Смоленску априла 2010. године у којој је погинуо предсједник Пољске Лех Качињски.

Јарослав Качињски је наредио да се обнови истрага те несреће у жељи да нађе доказе за теорију завјере, у коју сами Пољаци не вјерују, да је на његовог брата близанца Леха Качињског извршен атентат и авион оборен по наређењу предсједника Русије Владимира Путина. Он жели да докаже и да је тадашњи пољски премијер, Доналд Туск, између осталог и преко сарадње пољских и руских обавјештајаца сакрио и заташкао доказе да се није радило о авионској несрећи у којој је погинуло свих 96 људи у авиону, већ у политичком убиству.

Како су пролазили сати саслушања Туска у Варшави, данас су се множила нагађања да би тужилаштво могло да му промијени статус из свједока у оптуженог.

Туска су данас на Главној жељезничкој станици у Варшави дочекале његове присталице уз заставе Европске уније, његове портрете с натписом "Станица Европа" и скандирање "Уз тебе смо!" и натпис "27:1" - као подсјећање да је цијела ЕУ, изузев Пољске, недавно гласала за реизбор Туска на још двије и по године на челу Европског савјета.

На перону су били и Тускови противници, с портретима Туска у затворској униформи и уз сканидирање "Робијаћеш!" и "Издајица!", а на тренутке се чинило да ће се вербалне чарке два табора претворити и у физички обрачун.

Доналд Туск је данас пред саслушање изјавио да је очигледно да је то политичка хајка нових пољских власти на њега.

Извор: Бета