latinica  ћирилица
19/04/2017 |  21:33 ⇒ 21:47 | Аутор: РТРС

Истанбул- Протести и хапшења Ердоганових противника

У Истанбулу су настављени протести против исхода референдума о уставним промјенама којим су предсједнику Турске Реџепу Тајипу Ердогану дата већа овлашћења.
Турска полиција - Фото: Getty Images
Турска полицијаФото: Getty Images

Око 2.000 демонстраната окупило се у Бешикташу захтијевајући оставку изборне комисије која је одбила да поништи гласање.

Демонстранти су узвикивали пароле "Лопов, убица, Ердоган" и "Нећемо да ћутимо", "Не предсједнику", преноси АП.

До сада је приведено 19 особа због наводног коришћења резултата референдума као "изговор" за организовање "незаконитих демонстрација", јавила је Анадолија.

У Истанбулу хапшења у квартовима који нису наклоњени Ердогану

Јединица истанбулске полиције за борбу против тероризма привела је јутрос у зору активисте укључене у демонстрације организоване због резултата референдума, преноси АФП.

Агенција подсјећа да се након референдума одржаног у недјељу, за који опозиција тврди да је обиљежен кршењима правила, сваког дана одржавају улични протести у квартовима који нису наклоњени Ердогану.

Љевичарска Партија слободе и солидарности, која нема представника у Парламенту, објавила је да је јутрос приведен лидер те партије за подручје Истанбула Месут Геџгел, под оптужбом да је вршио агитацију у јавности тврдњом да исход референдума није легитиман.

Геџгелов адвокат рекао је да су издати налози за хапшење укупно 38 особа и претресене куће осумњичених, при чему је приведено 16 особа укључених у демонстрације.

Љевичарски лист Биргун и опозициони сајт Т24 навели су да је притворено најмање петоро активиста. Наводи се да се притворени налазе на саслушању у сједишту полиције у центру Истанбула.

Извор: Агенције