latinica  ћирилица
19/04/2017 |  19:47 | Аутор: РТРС

Иванов: Не могу да дам мандат Заеву

Македонски предсједник Ђорђи Иванов поново је одбио да мандат за састав нове владе преда лидеру опозиције Зораану Заеву, наводећи да ће остати при таквој одлуци све док не буду "отклоњене правне и политичке препреке".
Ђорђе Иванов, предсједник Македоније (фото:www.nspm.rs) -
Ђорђе Иванов, предсједник Македоније (фото:www.nspm.rs)

Иванов је, послије сусрета са предсједником Предсједнштва БиХ Младеном Иванићем, рекао да је приликом преузимања функције предсједника Македоније положио заклетву да чува уставни поредак те државе.

- Све док препреке не буду отклоњене, ја не могу да донесем одлуку која ће бити оспорена. Ако моја одлука буде оспорена, тада ће бити и отворено питање моје одговорности - рекао је Иванов.

Ванредни парламентарни избори у Македонији одржани су још 11. децембра, али та држава још увијек нема мандатара за састав нове владе јер Иваанов одбија да мандат преда лидеру опозиције, тврдећи да је договор о коалицији са албанским странкама заснован на платформи начињеној у Тирани, под покровитељством премијера те државе Едија Раме.

Криза у Македонији продубила се пошто су албанске странке одбиле коалициони споразум који је понудио ВМРО-ДПМНЕ Николе Груевског и одлучиле се да ступе у постизборни савез са СДСМ Зорана Заева.

- Поштујем Устав и праксу која постоји од 1992. године...Све осим тога повлачи питање моје одговорности - рекао је Иванов.

Македонски предсједник је, такође, рекао да је платформа албанских политичких странака политичку кризу у Македонији претворила у институционалну.

Извор: РТС