latinica  ћирилица
19/04/2017 |  18:48 ⇒ 19:31 | Аутор: РТРС

Случај "Радончић и остали"- Адвокат Барбарић кажњен са 3.000 КМ

Драган Барбарић, један од бранилаца Фахрудина Радончића који је пред Судом БиХ оптужен за ометање правосуђа, удаљен је данас из суднице због непоштивања реда и биће новчано кажњен са 3.000 КМ.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Предсједавајућа Судског вијећа Хасија Машовић образложила је да је браниоцу због ометања реда у судници, осим на данашњем, изречена опомена и на једном од ранијих рочишта, преноси Бирн.

- Бранилац је неколико пута упозораван и није се повиновао упозорењима предсједника Вијећа, те је ова одлука била неминовна. На почетку претреса сам све странке упозорила како да се понашају у судници - рекла је Машовићева и додала да ће о овоме обавијестити Адвокатску комору.

По изласку из суднице Барбарић је оцијенио да Суд крши право на одбрану.

Барбарић је претходно унакрсно испитивао свједока Шевку Чомора, некадашњег службеника Агенције за истраге и заштиту БиХ.

На питање зашто је уз Бакира Даутбашића, Билсену Шахман, Азру Сарић и Сабахудина Жују стављен Радончићев број за анализу посебних истражних радњи, свједок је одговорио да је рађена анализа за "тај број", али не како то бранилац представља.

Свједок је потврдио да је налог за хапшење Радончића издат 22. јануара прошле године, али да су он и колеге направили процјену да буде ухапшен 25. јануара.

Бранилац је питао свједока да ли му је познато да је Радончић 23. јануара требало да путује у Турску, а Чомор је одговорио да мисли да су до тих информација дошли посебним истражним радњама.

- Лично нисам тражио ангажовање Специјалне јединице при лишењу слободе. Директор агенције је једини овлаштен за тако нешто или неко кога он овласти - рекао је свједок, одговарајући на питање браниоца због чега су "специјалци" хапсили Радончића на ауто-путу када се враћао из Црне Горе.

Када је ријеч о Азри Сарић, свједок је испричао и да су постојале одређене назнаке да јој пријети извјесни Џибрић, али да од тога није било ништа.

Џибрић је, према ријечима свједока, све измислио како би се приближио Сарићевој.

Радончића, Даутбашића, Шахманову и Зијада Хаџијахића, оптужница терети за ометање рада правосуђа, те давање и примање користи за трговину утицајем.

Према оптужници, Радончић је наредио извршење притиска на Азру Сарић да лажно свједочи у поступку против Насера Кељмендија у Приштини, док су извршиоци били Шахманова и Даутбашић.

Чомор је посвједочио и да се у овом предмету са приједлозима Тужилаштву за одређене радње није ишло путем писарнице, како би се заштитила тајност истраге.

Одговарајући на питање одбране оптуженог Даутбашића, свједок је навео да је снимак видеонадзора са хотела "Парк" у Вогошћи изузет ради потврде навода Сарићеве да се састајала са Билсеном Шахман, те да том приликом није помињала треће возило које се види на снимку.

Свједок је потврдио да је за претрес Даутбашићевог стана постојала усмена наредба, те да је он звао судију за претходни поступак.

Наставак суђења планиран је за 26. април, када ће одбрана наставити са унакрсним испитивањем свједока.

Извор: СРНА