latinica  ћирилица
19/04/2017 |  18:41 ⇒ 18:55 | Аутор: РТРС

У Канади нестала ријека за само четири дана! (ВИДЕО)

Велика канадска ријека Слимс нестала је са географске карте за само четири дана, а та природна катастрофа је посљедица све интензивнијих климатских промјена, наводе научници.
Ријека у настајању - Фото: Screenshot/YouTube
Ријека у настајањуФото: Screenshot/YouTube

Током прошлогодишњег неуобичајено топлог прољећа, велика јуконски глечер Каскавулск почео је веома брзо да се топи. То је узроковало да је вода, која већ стотинама година тече на сјевер коритом ријеке Слимс према ријеци Јукон и Берингову мору, издубила нови кањон и заокренула ка ријеци Алсек, те даље према новом ушћу у Тихом океану удаљеном хиљадама километара. Од Слимса су остали само поточић и велике гомиле прашине. У веома кратком року од само неколико дана, ријека Алсек, која је раније била сличне величине као Слимс, постала је 60 до 70 пута већа.

Према студији објављеној у часопису Геонаука главни кривац су климатске промјене које су посљедица људских  активности, односно изгарања фосилних горива.

- Отишли смо у подручје у намјери да наставимо с мјерењима ријеке Слимс, међутим, нашли смо скоро суво корито - рекао је један од аутора студије, геолог Џејмс Бест.

- Врх делте којим смо крстарили у малом чамцу сада се претворио у пјешчану олују. Околина се драматично промијенила - додао је Бест.

Промјена тока Слимса разорно је утицала на екосистем, на популације риба, на хемијски састав околних језера, као и на повећање броја пјешчаних олуја. Аутори истичу да ће сличних случајева скретања ријека насталих од глечера у блиској будућности бити све више. То ће се драстично одразити на пољопривреду, снабдијевање водом и производњу струје.

Слично би се могло догодити у Хималајима, Андима, на Аљасци и у другим крајевима свијета у којима се очекују драстични ефекти глобалног загријавања.

Појава скретања ријека на енглеском се стручно назива "гусарство ријека". Догађало се у давној геолошкој прошлости, али га наука није до сада уживо забиљежила. Нажалост, чини се да ћемо се у годинама које долазе морати привикнути да је то нови стандард нормалног.

Извор: Агенције