latinica  ћирилица
19/04/2017 |  18:24 ⇒ 19:08 | Аутор: РТРС

И Тачи пријети- Албанци у једној држави, ако ЕУ затвори врата Косову

"Уколико Европска унија затвори врата Косову - сви Албанци региона живјеће у једној јединственој држави како би се наставило даље са интеграцијом у европску породицу", рекао је предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи.
Хашим Тачи (Фото: srbijadanas.com) -
Хашим Тачи (Фото: srbijadanas.com)

Ова изјава долази дан након што је премијер Албаније Еди Рама рекао да, уколико европска перспектива према Западном Балкану изблиједи, могуће је доћи до уједињења Косова и Албаније.

Хашим Тачи, не желећи да коментарише туђа мишљења, у изјави за Радио Слободна Европа је указао да Европска унија тренутно у односу са Косовом и Западним Балканом нема никакву визију нити управља интеграцијом или проширењем на земље Западног Балкана.

- Ово кашњење, овај застој и непостојање визије за Западни Балкан, нажалост, користе идеологије и неевропске земље и земље које нису у евроатлантском духу - рекао је Тачић.

Према томе, додаје, "блокада Европске уније према Косову и према осталим земљама Западног Балкана подстиче на идеје, које су и у супротности са нашом актуелном посвећеношћу евроинтеграцијама".

- Ако ЕУ настави са овим застојем и нејасним приступом онда ће, наравно, свака земља да донесе одлуку о својој будућности, о својој сигурној будућности која води и према националној перспективи, али ми желимо да градимо мултиетничке државе - истакао је Тачи.

Нагласио је да су "грађани Косова фрустрирани Европском унијом због блокаде, казне и неправде која се чини над њима у процесу либерализације виза".

- Док је Косово испунило све потребне критеријуме, неправедно је постављен услов о ратификацији демаркације са Црном Гором - навео је Тачи.

Премијер Албаније Еди Рама је, у интервјуу за бриселски Политико, рекао да, ако перспектива за чланство Западног Балкана у ЕУ настави да блиједи, не може да се искључи уједињење Албаније и Косова.

Извор: РТС