latinica  ћирилица
19/04/2017 |  18:05 ⇒ 20:53 | Аутор: РТРС

Иванов-Иванић: Заједнички циљ - европски пут (ВИДЕО)

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић данас је у Скопљу у одвојеним сусретима са предсједником Македоније Ђорђем Ивановим и предсједником Владе Емилом Димитријевим констатовао да обје земље имају заједнички циљ - европски пут.
Иванић - Иванов - Фото: РТРС
Иванић - ИвановФото: РТРС

Иванић и његови саговорници разговарали су о актуелној политичкој ситуацији у двије земље, стању у региону, те билатералним односима, који су оцијењени изузетно пријатељским и најбољим примјером успјешне сарадње и међусобног разумијевања на Балкану, без иједног неријешеног питања, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Саговорници су констатовали да је економску сарадњу двије земље потребно додатно појачати.

Разговарано је и о отварању директне авио-линије Скопље-Сарајево и детаљима у вези са припремом споразума о међусобним путовањима без личне карте.

Иванић је обавијестио Иванова и о бројним привредним и културним активностима БиХ које су планиране ове године у Македонији, што би требало додатно да унаприједи сарадњу двије земље.

Предсједавајући Предсједништва БиХ информисао је Иванова о актуелној политичкој ситуацији у БиХ наводећи да је Предсједништво БиХ у овом мандату успјело да направи много озбиљних корака унапријед, међу којима је подношење апликације за кандидатски статус у ЕУ и постизање сагласности у вези са документом "Преглед одбране".

Иванић је подсјетио и на посљедња политичка дешавања у БиХ, те тензије које су створене отварањем неколико питања из прошлости.

Он је нагласио да је неопходно да све три стране у БиХ буду спремне на компромис и да је само тако могуће убрзати европски пут БиХ, те да би се као дио шире европске породице БиХ мање бавила унутрашњим разликама.

Иванић је рекао да БиХ очекује да добије кандидатски статус најкасније 2018. године, убрзо након што одговори на питања из Упитника Европске комисије.

Иванић је изразио увјерење да ће Иванов направити најбољи могући потез који би могао да доведе до стабилизације политичких прилика у Македонији.

Он је нагласио да свако политичко рјешење које би потенцијално једну земљу довело у зависност од друге земље није добро и да таква рјешења треба избјегавати.

Предсједник Македоније Ђорђе Иванов информисао је Иванића о политичким дешавањима у Македонији након пријевремених парламентарних избора и о проблемима у формирању Владе.

Предсједник Македоније рекао је да би пажљивијом реториком и немијешањем других земаља у унутрашње политичке односе биле смањене тензије у региону.

Након одржаних одвојених сусрета са предсједником и премијером Македоније, предсједавајући Предсједништва БиХ положио је вијенце на Споменик палим херојима Македоније.

Током посјете предвиђено је и потписивање споразума између Савјета министара БиХ и Владе Македоније о процесу приступања ЕУ, а Иванић ће посјетити и Привредни форум који се одржава у Скопљу и на којем учествује и привредна делегација БиХ.

Делегација БиХ разговараће и са предсједником Социјалдемократског савеза Македоније Зораном Заевом и предсједником ВМРО-ДПМНЕ Николом Груевским.

Делегацију БиХ, осим Иванића, чине министар иностраних послова Игор Црнадак, амбасадор БиХ у Македонији Лепа Бабић, те представник кабинета хрватског члана Предсједништва БиХ Андријана Катић.

Извор: Срна