latinica  ћирилица
19/04/2017 |  17:30 ⇒ 18:13 | Аутор: РТРС

Глухаковић: Брчко једини простор који нема фискализацију

Министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић изјавио је данас да је Брчко дистрикт једини простор у БиХ који нема фискализацију и да је жеља Владе Српске да се уреди и ова област да би се отклониле сумње у вези са постојањем сиве економије, црног тржишта, поготово промета робе преко тржног центра "Аризона".
Предраг Глухаковић, министар трговине и туризма РС - Фото: СРНА
Предраг Глухаковић, министар трговине и туризма РСФото: СРНА

Глухаковић је на конференцији за новинаре након састанка са градоначелниом Брчког Синишом Милићем, на којем је учествовао и министар индустрије, енергетике и рударства Српске Петар Ђокић, указао на важност хармонизације прописа у области трговине, посебно у вези са прометом лож-уља на бензинским пумпама.

Он је навео да је једино у дистрикту дозвољен промет тог енергента на бензинским пумпама.

"Спремни смо да отклонимо све спекулације у вези са прометом лож-уља на подручју дистрикта. Промјеном Закона о трговини, Република Српска је знатно повећала износ средстава у буџету. Процјењује се да је остварено око 65 милиона КМ више у односу на период када се лож уље продавало на бензинским пумпама", рекао је Глухаковић.

Према његовим ријечима, Брчко је једина средина у БиХ која нема туристичку организацију посредством које би се, с обзиром на туристичке потенцијале дистрикта, могла унаприједити ова област.

"Овдје постоје и добри услови за унапређење ловног туризма, али претхдоно треба ријешити неке проблеме у вези са доношењем законског акта који би регулисао питања у том сегменту туристичке понуде", напоменуо је Глухаковић.

Министар Ђокић је након састанка нагласио да Брчко посједује респектабилне индустријске капацитете које би требало да стави у функцију, те додао да би, једна од пословних зона, бивши текстилни комбинат "Интерплет" ускоро могао да се припреми за понуду заинтересованим инвеститорима.

Он је подсјетио да Република Српска има стратегију развоја енергетике до 2030. године у уквиру које је планирана и гасификација на њеној територији.

"Магистрални гасовод води од Бијељине до Бањалуке и Новог Града. Брчко, свакако, треба да се укључи у реализацију тог пројекта", напоменуо је Ђокић.

Он је новинарима рекао да је на састанку истакао спремност Владе Републике Српске да финансира израду пројекта за изградњу моста у Крепшићу на магистралном путу Брчко-Бањалука, у близини мјеста гдје је прије три године у поплавама уништен стари прелаз преко рјечице Тиње.

"Република Српска је протеклих година снабдијевала Брчко дистрикт електричном енергијом по цијенама знатно мањим од тржишних, те је на тај начин, на основу разлике у цијени, свим грађанима ове локалне заједнице донирала 27 милиона КМ", напоменуо је Ђокић.

Он је додао да је то највећа донација која је од било кога стигла у дистрикт, те да би ускоро требао да буде постигнут договор о наставку сарадање у вези са снабдијевањем дистрикта електричном енергијом по повољним условима.

Градоначелник Брчког Синиша Милић захвалио је министрима Ђокићу и Глухаковићу на спремности да допринесу даљем развоју ове локалне заједнице.

Извор: Срна