latinica  ћирилица
19/04/2017 |  16:07 ⇒ 16:20 | Аутор: РТРС

Вучић и министри из регије о Агрокору: Приоритет очување радних мјеста

На састанку премијера Србије са министрима трговине и економије Словеније, Црне Горе и БиХ о ситуацији у вези са пословањем концерна Агрокор, договорено је да свака земља контролише финансијске и робне токове компанија које су у вези с Агрокором и изражена је спремност да се разговара са представницима Владе Хрватске ради стабилизације пословања читавог концерна.
Састанак у Београду о Агрокору (фото: Petar Dimitrijević / RAS Srbija) -
Састанак у Београду о Агрокору (фото: Petar Dimitrijević / RAS Srbija)

У закључку, објављеном након састанка премијера Александра Вучића са министрима три земље из региона, саопштено је да је формиран министарски тим који ће бити у свакодневној комуникацији у циљу разм,ене информација и предузимања заједничких активности на очувању радних м,еста, интереса добављача и стабилног пословања фирми из састава Агрокора у свакој од ових земаља.
 
Такође, договорено је да ће свака од земаља спроводити контролу финансијских и робних токова компанија везаних за Агрокор у складу са законима који важе у четири државе.

"Очекујемо да нови управитељ Агрокора именује независне стручњаке за успјешно реструктурирање фирми у саставу концерна", наведено је у закључку са састанка и истакнуто да се очекује да нова управа Агрокора на равноправан начин третира све добављаче, како оне у Хрватској, тако и ван Хрватске.

Изражена је спремност за разговоре са представницима Владе Хрватске у циљу изналажења заједничких рјешења за стабилизацију пословања цијелог Агрокор концерна.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић је послије састанка изјавио да ће и Словенија ускоро усвојити посебан закон, "лекс Меркатор" како би ту компанију заштитила од евентуалног преливања новца на рачун Агрокора, а да друге земље у којима послују фирме тог концерна за сада нису предвидјеле доношење таквог закона.

- У свакој земљи је различита ситуација везано за фирме Агрокора. У БиХ је 10 таквих компанија које запошљавају 6.000 људи, у Србији је дупло више радника, а у Црној Гори 1.500 - рекао је Шаровић.

Истакао је да су очекивања учесника овог састанка да све фирме Агрокора буду равноправно третиране приликом финансијске стабилизације хрватског концерна, односно да то не буде "преко леђа" кћерки-фирми у региону.

Министар трговине Србије Расим Љајић је рекао да је Србија у нешто бољем положају него друге земље у којима Агрокор има компаније, јер је Меркатор С, који запошљава око 9.000 радника, у већинском власништву словеначког Меркатора.

- Због стања у Агрокору имамо сличне проблеме и зато тражимо заједничко рјешење - указао је Љајић.

Додао је да договор о заједничком рјешењу није уперен ни против кога већ је допринос стабилизацији Агрокора.

- Бићемо у свакодневној комуникацији и предузимати заједничке акције. Спремни смо да разговарамо са представнцима хрватске владе, како би се тамо ријешила криза Агрокора и да то не буде на штету кћерки-фирми - рекао је Љајић.

Навео је да постоје закони који омогућују да се и без "лекс Агрокора" заштите компаније Агрокора изван Хрватске.

На састанку су били и министар економског развоја и технологије Словеније Здравко Почивалшек и министар економије Црне Горе Драгица Секулић, као и министар пољопривреде Србије Бранислав Недимовић.

У саставу Агрокора, чије је сједиште у Загребу, послује више од 60 фирму у региону које запошљавају око 60.000 људи.

Извор: РТС