latinica  ћирилица
19/04/2017 |  15:40 | Аутор: РТРС

Пуповац: Спомен плоча у Јасеновцу може, али без "ЗДС"

Предсједник Српског националног вијећа и заступник у Хрватском сабору Милорад Пуповац изјавио је да нема ништа против спомен плоче ХОС-а у Јасеновцу.
Милорад Пуповац - Фото: Screenshot/YouTube
Милорад ПуповацФото: Screenshot/YouTube

Ипак, како каже, то не важи и за усташки поздрав "За дом спремни".

Пуповац је гостујући на регионалној Н1 напоменуо да је ријеч о спомен плочи која се налази у вртићу.

- А на мјесту гдје је сада вртић је била команда логора. Та зграда је срушена на сутрашњи дан, а била је власништво Лазара Бочића, Србина, власника циглане који је завршио у Јасеновцу. За српску заједницу је неприхватљиво да та плоча таква ту и остане - рекао је Пуповац.

Поповац је раније рекао да, уколико наредних дана та спомен плоча не буде уклоњена из Јасеновца, представници Срба у Хрватској неће учествовати на државној комеморацији 23. априла, већ ће комеморацију одржати дан раније, а дан касније ће се придружити представницима јеврејске заједнице у обиљежавању Дана сјећања.

Он је подсјетио да је та спомен плоча ХОС-а постављена на почетку мандата хрватског премијера Андреја Пленковића, који не мотивише на њено уклањање.

Сматра да Министарство управе треба почне да дјелује, те да то није питање некакве комисије за утврђивање чињеница.

Пуповац је коментарисао и питање брисања људи из евиденције. Објаснио је да је ријеч о брисању Срба и припадника других мањинских заједница, али не из бирачког сиска већ из евиденције о пребивалишту.

- Будући да предстоје локални избори они немају личну карту и неће моћи да учествују на њима - рекао је он.

Примијетио је да полицијска контрола која ради на том брисању поприма, како је рекао размјере кампање, те да се бришу људи који су трајно настањени на својим пребивалиштима.

- Лист Новости имају податке да је у само 11 жупанија избрисано 67.000 припадника српске заједнице. Дио њих живи у Србији, а један дио старијих се сели током године. Брисати такве људе је противно закону. Има случајева када је оправдано, али кампања која се притом спроводи, гдје се по неколико пута контролишу људи гдје живе је нешто сасвим друго - рекао је Пуповац.

Указао је да је ресорном министарству речено гдје је то где полиција гријеши око утврђивања чињеница, али се тај договор не поштује.

- Избрисани људи нису само из наше странке, има људи који ни нису Срби по националности који су доживјели неугодности на граници, гдје им се говорило да ће бити избрисани. Како објаснити чињеницу да се директору продукцијске куће провјерава адреса, а требао би бити познат полицији попут мене. Ту се не ради само о обесхрабривању за трајни боравак, већ да не остану живјети тамо, покушава се ограничити број оних који ће учествовати на изборима, било као кандидати или као гласачи - рекао је Пуповац.

Извор: Б92