latinica  ћирилица
19/04/2017 |  15:25 | Аутор: РТРС

Изложба о Јасеновцу 28. априла у Парламенту Србије

Изложба о Јасеновцу биће отворена 28. априла у Народној скупштини Србије, што ће бити допринос ове институције ширењу истине о једном од највећих стратишта и сигурно најбруталнијем логору у Другом свјетском рату, рекао је предсједник Одбора Народне скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Иван Костић.
Јасеновац, 1941 - 1942 (photo: US Holocaust Memorial Museum) -
Јасеновац, 1941 - 1942 (photo: US Holocaust Memorial Museum)

Костић је на сједници Одбора указао да је истина о Јасеновцу и страдању Срба веома важна, посебно у овом времену када су, како је истакао, усташтво и неонацизам постали званичне политике сусједне Хрватске, те Украјине.

- Потребно је да на овај начин направимо превенцију геноцида. У Хрватској данас видимо да се не поштују уставна права српске мањине - упозорио је Костић.

Истакао је потребу да се у Народној скупштини Србије усвоји декларација о страдању српског народа у 20. вијеку и присутне упознао о чињеници да је дио неколико приједлога декларације, које су Скупштини упутила различита удружења и организације, упућен у кабинет премијера Србије.

- Крајњи циљ је да се у УН усвоји резолуција о страдању српског и јеврејског народа у НДХ. У посљедњих 20 година српски народ је анатемисан и проглашаван геноцидним, а свијет не зна да је управо над Србима почињен геноцид. Јасеновац је најбруталнији логор у коме су кориштене најбруталније методе мучења и у ком је убијено 19.432 дјеце - рекао је Костић.

Он је нагласио да држава Србија полако стаје иза тематике Јасеновца и подсјетио да је изложба о Јасеновцу у организацији Министарства спољних послова Србије 27. јануара постављена у Њујорку и Њу Џерсију.

Љиљана Никшић, из Министарства спољних послова Србије, прецизирала је да ће на изложби бити постављен 31 пано, а да ће на њима, између бројних фотографија и докумената бити презентовани и изводи из дневника њемачких официра који се односе на Јасеновац, а који су чувани у Архиву у Ревенсбургу, као и говори неки од њих.

Предвиђено је да Изложба о Јасеновцу у централном холу Народне скупштине Србије буде постављена до 10. маја.

У организацији изложбе, осим Одбора за дијаспору и Србе у региону, учествовао је и Одбор Народне скупштине Србије за права дјетета, а изложбу је подржало Министарство спољних послова Србије.

Извор: СРНА