latinica  ћирилица
19/04/2017 |  14:21 ⇒ 20:49 | Аутор: РТРС

Додик: Комарица шаље негативне поруке о Српској (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да бањалучки бискуп Фрањо Комарица у континуитету шаље негативне поруке против Српске иако су му њене институције помагале у обнови и изградњи црквене имовине.
Милорад Додик, Фрањо Комарица (Фото: илустрација) -
Милорад Додик, Фрањо Комарица (Фото: илустрација)

"Република Српска је помогла у изградњи католичке цркве и геријатријског центра у бањалучком насељу Петрићевац, затим Католичку гимназију, а у нашој Влади су три министра Хрвата, као и потпредсједник Републике Српсе, а заступљени су и у осталим институцијама", рекао је Додик новинарима.

Он је упитао зашто се лаже о Републици Српској и о чему је ту ријеч?

"На који начин Комарица мисли да гради дијалог са нама, је ли начин да се у свијету клевеће Република Српска? Нисам могао ћутати на оно што је рекао о Српској, а што се мене тиче то га трајно делегитимише за разговор или дијалог о било каквој теми", поручио је Додик.

Бањалучки бискуп Комарица је у својим недавним медијским иступима изнио низ оптужби на рачун Републике Српске.

"Српска смањује износ дуга"

Предсједник Републике Српске Милорад Додик тврди да Српска успјешно испуњава кредитне обавезе и смањује апсолутни износ дуга, што је јединствен примјер у региону.

Додик каже да Српска одржава финансијску ликвидност и да постоји необјективна представа о њеним задужењима.

"Доспијевају одређени ануитети који се односе на враћање ранијих обавеза и најчешће дио њих враћамо емисијом обвезница", рекао је новинарима Додик и навео да Српска у апсолутном смислу смањује кредитне обавезе.

Он је истакао да је, осим у 2014. години, Република Српска измирила 30 одсто ранијих кредитних обавеза, међу којима су и до 1991. године, затим стара девизна штедњеа и ратна штета.

"Прибављањем новца од клириншког дуга и евентуалном приватизацијом Рудника жељезне руде `Љубија` ћемо обезбиједити довољно новца за потпуну ликвидност и нема разлога за овакву врсту бриге. То што разни аналитичари покушавају да направе, упућујем вас на њихове изјаве од прије годину или двије које су идентичне садашњим", истакао је Додик, који је и лидер СНСД-а.

Он је навео да продаја "Љубије" не би требало да угрози коалициони споразум СНСД-а и ДНС-а.

"Није коалиција једноумље, она подразумијева договор тамо гдје је могуће. Понуда Израелаца од 93 милиона КМ у односу на 63 милиона `Арселор Митала` се не може игнорисати и шта би било да сада слушамо раднике `Љубије` и да смо прихватили нижу понуду. Није добро да се запослени у ово уплићу", каже Додик и наводи да Српска има доста проблема са "Арселор Миталом".

Он је подсјетио да су Израелци дали гаранцију да ће бити задржан исти број радника и запослено још њих 400 у Љубији.

"Нисам сигуран да ће понуда проћи у Народној скупштини Републике Српске, али ће се видјети ко је гдје у свему овоме. Вјерујем да они који стоје иза понуде од 93 милиона КМ подржавају добру прилику за Српску, све друго је неприлика", закључио је Додик.

Извор: СРНА