latinica  ћирилица
19/04/2017 |  13:52 | Аутор: РТРС

Бањалука: У Први фестивал монодраме уврштено шест представа

У Први фестивал монодраме у оквиру Театар феста "Петар Кочић" у Бањалуци уврштено је шест представа из БиХ, Србије и Црне Горе, од 20 колико их је стигло на конкурс.
Народно позориште Републике Српске - Фото: РТРС
Народно позориште Републике СрпскеФото: РТРС

У оквиру Фестивала монодраме младог глумца до 30 година биће одигране монодраме "Опростите, молим Вас, могу ли да прођем?" аутора Тијане Јовановић из Бањалуке, "Светозар Т'рећи" Љиљане Браловић, у извођењу Ивана Перковића из "Настеатра", те представа "Род и дом" Сафета Сијарића, у драматизацији Хасана Џафића, у извођењу Ирфана Касумовића из тузланског Театра "Кабаре".

Биће одигране и монодраме "Бог да прости", према мотивима романа Драгослава Михаиловића "Петријин венац" у извођењу Аните Стојадиновић из Београда, "Косово, о, чудеса Божјих судбина", у извођењу Ђурђе Вукашиновић и режији Белинде Божичковић из Театра "Мачак" Бањалука, као и представа "Сувишан човек", аутора Стевана Шербеџије из Требиња, према мотивима "Записа из подземља" Фјодора Михаиловича Достојевског.

Селектор Фестивала монодраме младог глумца Љиљана Чекић оцијенила је да ће овај фестивал допринијети да Театар фест "Петар Кочић" добије значајну компоненту, у којој активно промовише глумачку умјетност младих дипломаца.

Чекићева је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекла да је монодрама сценска форма која од појединца захтијева најкомплекснији и најтежи умјетнички ангажман, као и виртуозно познавање глумачке вјештине.

"Монодрама се посљедњих година јавља као учестало сценско остварење међу умјетницима најмлађих генерација. Неријетко је у питању завршни рад на основним и мастер студијама глуме у којима ови млади умјетници показују сценско знање које су усвајали током година студирања", навела је Чекићева.

Директор Народног позоришта Републике Српске раније је рекао Срни да је циљ одржавања Фестивала монодраме младог глумца афирмисање сценског стваралаштва младих умјетника.

"Желимо подстаћи стваралаштво монодраме код најмлађих глумаца, јер је то начин да скренемо пажњу на младе глумце који немају стални ангажман, али и да монодраму, као посебан позоришни израз, приближимо публици", рекао је Новаковић.

На овогодишњем Театар фесту "Петар Кочић", који ће бити одржан од 17. до 24. маја, биће приказано седам представа позоришта из Србије, Хрватске, Црне Горе, Македоније и Републике Српске.

Извор: Срна