latinica  ћирилица
19/04/2017 |  11:59 | Аутор: РТРС

Дата сагласност за ратификацију споразума о клириншког дугу

Комисија за спољне послове Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ дала је данас сагласност за ратификацију Споразума између Савјета министара БиХ и руске Владе о клириншком дугу Русије према БиХ од 125.157.834 долара и упутила га Представничком дому на давање сагласности.
Сарајево - Парламент БиХ - Фото: РТРС
Сарајево - Парламент БиХФото: РТРС

Чланови комисије дали су сагласност за ратификацију Споразума између Савјета министара БиХ и Владе Руске Федерације о регулисању обавеза бившег СССР-а по обрачунима у вези са робним прометом између бившег СССР-а и бивше СФРЈ.

Министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда и замјеник министра финансија Руске Федерације Сергеј Сторчак потписали су 21. марта у Москви Споразум о регулисању обавеза бившег СССР према БиХ према којем ће БиХ бити исплаћена 125.157.834 америчка долара.

Раније је договорено да ће средства бити распоређена тако што ће Федерација БиХ добити 58 одсто или 72.591.543 долара, Република Српска 29 одсто или 36.295.771 долар, институције БиХ десет одсто или 12.515.783 долара и Брчко дистрикт три одсто или 3.754.735 долара.

БиХ је једина земља бивше СФРЈ којој ће дуг бити исплаћен у готовини, а не у роби, како је то урађено у другим земљама регије.

БиХ је остала једина земља из бивше СФРЈ којој још није исплаћен такозвани клириншки дуг.

Обавезе према осталим земљама бивше Југославије измирене су од 2011. до 2016. године искључиво у роби.

Обавезе Русије према БиХ биће исплаћиване током 45 дана од дана ступања споразума на снагу.

Новац из Русије углавном је укалкулисан у буџете за ову годину, а власти Републике Српске још раније су рекле да ће њиме бити исплаћен новац за подстицаје пољопривредницима, док су заједничке институције БиХ средства од клириншког дуга планирале за куповину или изградњу објеката за смјештај институција БиХ.

Комисија је дала сагласност за ратификацију протокола уз Споразум о стабилизацији и придруживању између БиХ и Европских заједница и њихових држава чланица како би се узело у обзир приступање Хрватске ЕУ.

Дата је сагласност за ратификацију Споразума о финансирању програма активности прекограничне сарадње БиХ-Црна Гора за 2015. годину између Европске комисије, БиХ и Црне Горе.

Због недоласка извјестиоца Министарства комуникација и транспорта БиХ са дневном реда је скинуто давање мишљења о сагласности за ратификацију Споразума између Савјета министара БиХ и Владе Србије о међународном друмском превозу путника и терета.

Извор: СРНА