latinica  ћирилица
19/04/2017 |  11:53 ⇒ 17:52 | Аутор: РТРС

Бањалука: Представљен тим за кандидатуру за престоницу културе 2024. године

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић представио је данас тим који ће припремити апликацију и комплетан пројекат за кандидатуру Бањалуке за Европску пријестоницу културе 2024. године.
Представљање Тима за кандидатуру за  престоницу културе - Фото: СРНА
Представљање Тима за кандидатуру за престоницу културеФото: СРНА

Шеф тима је Марко Билбија, а чланови су Моника Поњавић, Дијана Грбић, Сарита Вујковић, Зоран Галић, Младен Бањац и Соња Ђурић.

Радојичић је рекао да тим чини седам младих људи који имају задатак да припреме градску стратегију развоја културе, која је предуслов за учешће у овом послу.

"Тим има обавезу прво да испита укупну културну сцену у Бањалуци свих културних институција и манифестација, те да на бази тога припреми приједлоге да би заједнички дошли до стратегије развоја Бањалуке", рекао је Радојичић новинарима.

Он је навео да, под претпоставком да апликација буде прихваћена, слиједи низ задатака на провођењу стратегије и на развоју културе.

"Циљ је и подизање на виши ниво културе и културних догађаја у граду", рекао је Радојичић, који велику помоћ и подршку очекује од представника града Новог Сада, који је добио титулу Европске пријестонице културе 2021. године.

Радојичић је навео да је формиран и Савјет од око 35 културних радника који има савјетодавну улогу у овом процесу аплицирања.

"Припрема и израда потребне документације за кандидатуру Бањалуке одвијаће се до 2020. године, када се очекује проглашење три европске пријестонице културе за 2024. годину", рекао је Радојичић.

Шеф тима за припрему и учешће у програму "Европска пријестоница културе 2024. године" Марко Билбија рекао је да тим чине људи који су већ годинама у култури и који имају искуства са радом на пројектима културе и сличним активностима.

Да би Бањалука била регионални центар неопходно је и да има препознатљиве догађаје, какав је Демофест. За Дан града – 22. април, са Графском управом Бањалучанима ће поклонити концерт Демофест јуниор.

 - Демофест воли Бањалуку и Бањалука воли демофест тако да је овај догађај који ће демофест поклонити граду логичан слијед, поручила је Бранкица Јанковић, директорка Демофеста.

За све посјетиоце улаз ће бити слободан.