latinica  ћирилица
19/04/2017 |  11:33 ⇒ 11:58 | Аутор: РТРС

Потписан меморандум о заштити Подриња од поплава

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић и министар пољопривреде и заштите животне средине Србије Бранислав Недимовић потписали су данас меморандум о разумијевању између два министарства о сарадњи на реализацији пројекта "Управљање сливом ријеке Дрине на западном Балкану".
Дрина - Фото: РТРС
ДринаФото: РТРС

Недимовић је рекао новинарима послије потписивања да ће меморандум обезбиједити реализацију пројекта за изградњу система раног упозорења од поплава, али и система одбране од поплава, који укључује и системе мобилних панела за одбрану од поплава, по моделима савремених рјешења.

Он је истакао да је ово јединствен пројекат између Србије, БиХ и Црне Горе, у коме ће ријека Дрина "све увезати око заједничког управљања сливом ријеке Дрине, али и контролисања све присутнијих поплава".

"Као што имамо причу о Дунавској комисији, о Савској комисији, данас можемо да кажемо да на један систематски начин приступамо и реци Дрини и да коначно водени токови буду нешто што ће окупљати људе око пројеката, а не раздвајати", рекао је Недимовић.

Он је указао да је "врло често у прошлости река Дрина била непремостива препрека".

"На овај начин идемо у сусрет Дрини, да заједнички радимо и да у сваком тренутку знамо шта ко ради, што је најважније. За четири године ми ћемо имати комплетно интегрисан систем управљања реком Дрином од свих изазова који се могу појавити", рекао је Недимовић.

Шаровић је рекао да се меморандум односи на Интегрисано управљање сливом ријеке Дрине, који финансира Глобални фонд за климатске промјене, а реализује се посредством Свјетске банке, а његова укупна вриједност је око девет милиона долара.

Он је навео да је интегрисано управљање сливом ријеке Дрине пројекат у коме учествује и Црна Гора, а једна од компоненти је јачање капацитета за управљање у сливу ријеке Дрине, али и низ пројеката који се односи и на деградацију земљишта, отпорност шума на климатске промјене и друго.

"Подјела средстава иде по дужини, односно кориштењу слива ријеке Дрине, тако да БиХ припада највише новца, око 3,37 милиона долара, а нешто мање око 32 одсто припада Србији и Црној Гори", рекао је Шаровић.

Он је додао да ће се реализација пројекта почети за који дан, јер су формирани тимови, као и заједнички тим, а Црна Гора је већ раније потписала овакав меморандум.

"Када је ријеч о ријеци Дрини ово је само почетак и можда један од најважнијих корака. Наше амбиције су много веће и мислим да постоји сагласност свих земаља у сливу Дрине да овај пројекат буде само један у низу. Због тога ћемо овај пројекат максимално искористити и приближити се другим фондовима, јер овај простор то заслужује, не само када је ријеч о поплавама већ и када је ријеч о енергетици, туризму и екологији", рекао је Шаровић.

Извор: СРНА