latinica  ћирилица
19/04/2017 |  11:01 ⇒ 11:03 | Аутор: РТРС

ЕУ о изјави Раме: Политичко уплитање нарушава односе

Европска унија оцијенила је да "политичко уплитање нарушава учвршћивање добрих сусједских односа".

ЕУ је тиме реаговала на изјаву албанског премијера Едија Раме да није искључена унија Албаније и Косова па ни ратни сукоби на Западном Балкану ако ишчиле изгледи за чланство региона у ЕУ.

То је агенцији Бета изјавила Маја Коцијанчич, портпаролка високе представнице ЕУ Федерике Могерини, нагласивши да "регион Западног Балкана има јасну европску перспективу, као што је то недавно потврдио Европски савејт", шефови држава или влада Уније.

"Радимо са свим партнерима у региону да се оствари тај циљ, утемељен на начелима помирења и регионалне сарадње", подвукла је Маја Коцијанчич у изјави Бети на молбу да пренесе став ЕУ о изјави албанског премијера Раме за портал Политико.

Представница за штампу Федерике Могерини је додала да "сваки вид политичког уплитања нарушава учвршћивање добрих сусједских односа" у региону.

Претходно је, поводом изјаве албанског премијера, један званичничник у сједишту НАТО у Бриселу у изјави за Бету изразио "забринутост због најновијег погоршања безбједносних прилика" на Западном Балкану и нагласио да "снажно охрабрује вође у региону да буду на висини својих одговорности и наставе путем дијалога и помирења".

Рама је у јуче објављеном интервјуу за портал Политико рекао да се не може искључити унија Албаније и Косова, ако не буде шансе за чланство земаља Западног Балкана у ЕУ.

Извор: Б92