latinica  ћирилица
19/04/2017 |  10:26 ⇒ 17:11 | Аутор: РТРС

Шаровић очекује усаглашавање мјера за очување "Агрокорових" фирми

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић очекује да ће на данашњем састанку ресорних министара земаља региона у којима је присутан капитал "Агрокора" бити размијењене информација и постигнут евентуални договор о координисању мјера и активности за очување фирми у саставу тог хрватског концерна.
Мирко Шаровић - Фото: РТРС
Мирко ШаровићФото: РТРС

Шаровић је рекао новинарима да је у БиХ активно десетак привредних друштава са капиталом "Агрокора", од којих шест већих, који запошљавају 6.000 радника, и то већим дијелом у Федерацији БиХ, а мање у Републици Српској, гдје је присутан "Конзум".

"У БиХ бисмо жељели да видимо шта су то урадиле колеге у Словенији и посебно у Србији да можда међусобно координишемо и размијенимо информације. Сви смо забринути. Желимо да важне компаније које су брендови у нашим земљама опстану и да се та криза не пренесе у значајнијој мјери на њих, да се сачувају радна мјеста и да се обезбиједе добављачи", рекао је Шаровић.

Он је објаснио да "Конзум" само у БиХ има 1.300 коопераната - добављача, којима се дугује 317 милиона КМ од којих су више од половине домаћи добављачи.

"Уколико се квалитетно припремимо, имали бисмо добре шансе да се та друштва стабилизују. Водимо рачуна о томе да се новац не одлива ван земље. То је нешто о чему брину сви", рекао је Шаровић.

Он каже да је заинтересован да чује планове централе "Агрокора", којим сада практично управља повјереник Владе Хрватске.

"Наша је обавеза да радимо на томе, да те компаније и даље буду успјешне, јер су то сада компаније сваке од наших земаља. То јесте капитал који је дошао из Хрватске, који је откупио фирме у Србији, БиХ и Словенији, али наш је интерес да оне и даље добро послују", рекао је Шаровић.

Ресорни министри из региона разговараће данас у Београду о заједничким мјерама и активностима за очување радних мјеста у фирмама у саставу "Агрокора", заштити интереса добављача, као и другим питањима у вези са стабилношћу пословања хрватског концерна.

Састанку ће присуствовати премијер Србије Александар Вучић, министар трговине и туризма Србије Расим Љајић, министар економског развоја и технологије Словеније Здравко Почивалшек, министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић и министар економије Црне Горе Драгица Секулић.

"Агрокор" је у Србији власник "Меркатора С", "Дијаманта", "Фрикома", "МГ Мивеле", Кикиндског млина и "Нове слоге". Те фирме запошљавају 11.000 радника.

Извор: СРНА