latinica  ћирилица
19/04/2017 |  10:06 | Аутор: РТРС

Меј не жели телевизијске дебате

Британски премијер Тереза Меј изјавила је данас да неће учествовати у телевизијским дебатама уочи планираних општих избора и да више подржава директан контакт са гласачима.
Тереза Меј (Фото: epa/Sean Dempsey) -
Тереза Меј (Фото: epa/Sean Dempsey)

Лидер лабуриста Џереми Корбин оптужио је Мејеву да "избјегава" сучељавање, а из редова либералних демократа упућен је позив телевизијским станицама да оставе "празну столицу" за премијера.

Мејева је изненадила британску јавност објавом да ће затражити одржавање избора 8. јуна и да неће чекати до редовног термина 2020. године. Она је обећала да ће Британија имати "снажно и стабилно руководство" уколико она побиједи.

Очекује се да ће британски посланици током дана гласањем подржати организовање пријевремених избора.

Телевизијски дуели који се емитују уживо у Британији су први пут одржани 2010. године, а тај експеримент поновљен је 2015. године у различитим форматима.

Корбин је рекао да је став Мејеве "прилично чудан" и да дебате треба да буду одржане јер је то потребно демократији и британском народу, пренио је Би-Би-Си.

Портпарол британске националне медијске куће рекао је да је још рано да се каже да ли ће овај емитер понудити одржавање дебате кандидата.

Прву од три дебате 2010. године између тадашњих лидера конзервативаца, лабуриста и либералих демократа пратило је 9,4 милиона гледалаца.

Извор: СРНА