latinica  ћирилица
19/04/2017 |  09:32 | Аутор: РТРС

Амерички носач авиона "Карл Винсон" далеко од Сјеверне Кореје

Амерички носач авиона "Карл Винсон" и његова ударна пратња од четири брода нису, како је објављено, пловили ка сјевернокорејским водама него су се кретали у супротоном смјеру како би учествовали у вјежбама са аустралијском морнарицом, тврди "Њујорк тајмс".

Када се прошле недјеље повећала забринутост да ли ће Сјеверна Кореја обавити још једну ракетну пробу, Бијела кућа је објавила да је послала амерички носач авиона у Јапанско море као јаку поруку одвраћања, и да би предсједник Доналд Трамп имао више опција да одговори на провокативно понашање Пјонгјанга.

Међутим, пише Њујорк тајмс, проблем је било то што су носач авиона "Карл Винсон" и његова ударна пратња од четири брода тада пловили у супротном правцу да би учествовали у заједничким вежбама са Ратном морнарицом Аустралије у Индијском океану, 3.500 миља југозападно од Корејског полуострва.

Званичници Бијеле куће рекли су, пише лист на свом сајту, да су се ослањали на упутства Секретаријата за одбрану, чији су званичници, међутим, за лист описали "низ кратких спојева у низу догађаја" – од "прераног саопштења" Команде за Пацифик о слању групе бродова до "погрешног објашњења" секретара САД за одбрану Џима Матиса, "што је све произвело погрешну тврдњу да америчка армада јури ка водама Сјеверне Кореје".

Када је Бијелој кући 11. априла постављено питање о броду "Карл Винсон", његов долазак је већ био објављен на насловним страницама штампе широм Југоисточне Азије, распирујући страховање да Трамп разматра превентивни војни напад на Сјеверну Кореју, наводи Њујорк тајмс.

Тврдње да америчка борбена група плови тамо биле су приказане као нови доказ "снагаторског стила" Трампа, који је два дана раније наредио ракетни напад на Сирију, и то док је с предсједником Кине Си Ђинпингом завршавао десерт током вечере на Флориди.

"Сага са својевољним носачем" можда никада не би изашла на свјетло дана да Ратна морнарица САД није у понедјељак објавила фотографију "Карла Винсона" како плови кроз мореуз који раздваја Јаву од Суматре.

Фотографија је начињена у суботу, четири дана пошто је секретар Бијеле куће за штампу Шон Спајсер описивао задатак тог брода на сасвим другом мјесту, у Јапанском мору.

Ипак, курс којим "Карл Винсон" сада плови је ка сјеверу, ка Корејском полуострву, гдје се очекује да ће стићи идуће недјеље, кажу званичници Секретаријата за одбрану.

Бијела кућа је, међутим, одбила да прокоментарише забуну, а све који је о томе питају упутила је на Пентагон.

Међутим, у четири ока, званичници Бијеле куће изражавају запрепашћење што Пентагон није реаговао на вријеме, посебно имајући у виду напетост у региону и то што су званичници јавно говорили и о томе и о упућивању брода, закључује Њујорк тајмс.

Извор: Бета