latinica  ћирилица
19/04/2017 |  08:07 ⇒ 18:44 | Аутор: РТРС

Наставак припрема за измјену Изборног закона

Предсједавајући Интерресорне радне групе за изборно законодавство БиХ Бранко Петрић рекао је Срни да би данас, ако буде кворума, требало да буде одржана сједница на којој ће чланови радне групе изнијети конкретне приједлоге и рјешења да би се обавила техничка припрема за комплетну анализу Централног бирачког списка и усклађивање бирачких спискова са стварним стањем на терену.
Радна група о изборном законодавству - Фото: СРНА
Радна група о изборном законодавствуФото: СРНА

"Ту укључујемо и приједлоге у вези са изборним јединицама Републике Српске за Парламентарну скупштину БиХ, као и друге приједлоге који се свакодневно помињу у јавности", навео је Петрић.

Према његовим ријечима, сви остали приједлози измјена Изборног закона које посљедњих дана помињу разне групе и појединци, у чему предњачи ХДЗ БиХ, сасвим су у реду јер су њихови предлагачи легитимни у парламентарној процедури, и ту нема ништа спорно.

"Очекујемо да управо да они који имају капацитет да доносе законе, поготово посланици из реда скупштинске већине, предложе рјешења која би се односила на спровођење пресуда Уставног суда Бих, неодржавања избора у Мостару и провођење одлуке Европског суда за људска права у Стразбуру", рекао је јуче Петрић.

Он је додао да Интерресорна радна група још из тих структура није добила ништа официјелно, али да то није сметња да њихови приједлози буду директно упућени у прописану процедуру према парламенту БиХ.

"Судбина тих приједлога свакако ће бити у рукама парламентарне већине", оцијенио је Петрић.

Сједница Интересорне радне групе за изборно законодавство биће одржана у парламенту БиХ са почетком у 15.00 часова.

Чланови Интерресорне радне групе за изборно законодавство БиХ расправљали су 28. марта о спровођењу пресуда Уставног суда БиХ, односно усклађености Изборног закона БиХ са Уставом БиХ и уставима Републике Српске и Федерације БиХ, као и неопходним промјенама ради попуне органа на оним нивоима власти за које се избори спроводе.

Петрић је тада рекао да су се на тој сједници чули приједлози који ће бити усаглашавани у политичким круговима.

Он је навео да је за спровођење одлуке Уставног суда БиХ о избору делегата у Дом народа Парламента Федрације БиХ остало још три мјесеца, а, ако она не буде спроведена, тај суд ће вјероватно донијети допунску одлуку.

Петрић је том приликом подсјетио да је, према садашњем Изборном закону БиХ, Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ овлаштена да након сваког пописа становништва одреди број делегата из сваког кантона, односно из сва три конститутивна народа, сагласно броју становника и националној структури кантона и то ће ЦИК, вјероватно, и урадити уколико законодавац то не уреди другачије.

Извор: СРНА