latinica  ћирилица
19/04/2017 |  08:05 ⇒ 18:44 | Аутор: РТРС

Наставак суђења Мандићу и новинарима "Елте"

Пред Судом БиХ данас ће бити настављено суђење предсједнику Удружења породица несталих лица Сарајевско-романијске регије Милану Мандићу и новинарима Телевизије "Елта" оптуженим за изазивање националне, расне и вјерске мржње, раздора и нетрпељивости.
Суђење Милану Мандићу - Фото: РТРС
Суђење Милану МандићуФото: РТРС

Кривичну пријаву против њих поднијели су представници бошњачких удружења из Сребренице због Мандићеве изјаве 19. фебруара 2014. године, када је у вези са јавним иступима Мунире Субашић и Хатиџе Мехмедовић, које представљају Удружење "Мајке Сребренице", између осталог, рекао да ће "њихове говоре стићи Божија правда".

Новинари и уредници Телевизије "Елта" су на рочишту 12. априла рекли да никада нису подстицали националну, расну и вјерску мржњу, раздор и нетрпељивост, те да је интервју са Мандићем професионално урађен.

Уредник информативног програма Маријана Савић рекла је током свједочења да је повод за интервју са Мандићем у емисији "У сред сриједе", коју је водила новинар Мира Костовић, било саопштење Тужилаштва БиХ о обустави ископавања у сарајевском насељу Бућа поток.

Главни и одговорни уредник ове телевизије Дејан Ракита рекао је да је Костовићева постављала питања у складу са професионалним стандардима, те да ова приватна кабловска телевизија током седам година постојања никада није изазивала вјерску, националну и етничку нетрпељивост.

Новинар Мира Костовић сматра да са професионалне стране ни у чему није погријешила, те указала да је тужилац у оптужници на ружан начин из контекста интервјуа извукао текст. "Да је све објавио, не би било спорних ствари", закључила је Костовићева.

Почетак суђења заказан је у 13.00 часова.

Извор: СРНА