latinica  ћирилица
18/04/2017 |  22:40 | Аутор: РТРС

Нађени тајни списи: Савезници су могли да спријече Холокауст

Савезничке снаге сазнале су за Холокауст двије и по године прије него што се до сада вјеровало и чак су припремиле оптужнице за ратне злочине против Адолфа Хитлера.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

То су открили недавно пронађени тајни документи.

Откривени документи УН, који нису били јавни скоро 70 година показују да су САД, Велика Британија и совјетска влада већ у децембру 1942. године знале да је убијено најмање два милиона Јевреја, а да је још пет милиона било животно угрожено, пише британски Индепендент.

Лист наводи, да су савезници, упркос том сазнању, учинили веома мало како би спасили оне који су били у смртној опасности или им понудили уточиште.

У марту 1943. године, Висконт Кранборн, министар у ратном кабинету Винстона Черчила, рекао је да Јевреје не би требало сматрати посебним случајем и да је "Британско царство" већ препуно избјеглица.

Дан Плеш, аутор недавно објављене књиге "Људска права послије Хитлера", казао је за Индепендент да су највеће силе коментарисале масовно убијање Јевреја двије и по године прије него што се то до сада мислило.

- Сматрало се да су сазнали за Холокауст када су открили концентрационе логоре, али ово су јавно коментарисали у децембру 1942. године - рекао је Плеш.

Према његовим ријечима, савезници су припремали оптужбе за ратне злочине на темељу свједочења људи који су прокријумчарени из кампова, као и покрета отпора у многим окупираним земљама.

Он је открио и да су Рузвелтовог изасланика УН Херберта Пела одбили антисемити из Стејт департмента.

Плеш је касније тврдио да су појединци у Стејт дипартменту били забринути да би амерички економски односи са Њемачком након рата могли бити нарушени, уколико се настави такво кривично гоњење.

Након што је Пел изашао са тим у јавност, Стејт дипартмент се сложио да се спроведе судски процес у Нирнбергу.

Плеш је казао да је архива на којима је засновао истраживање била затворена за истраживаче 70 година, а отворена је након интервенције бившег америчког амбасадора при УН Саманте Пауерс.

Извор: Танјуг