latinica  ћирилица
18/04/2017 |  22:18 ⇒ 22:27 | Аутор: РТРС

Чубриловић: Образовање и наука - приоритети за Српску

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да су образовање и наука за Српску приоритети који јој могу обезбиједити стабилност, развој, економски напредак и културни идентитет.
Недељко Чубриловић - Фото: СРНА
Недељко ЧубриловићФото: СРНА

- Будућност Републике Српске је у јединству свих фактора политичког, образовног, културног и укупног живота у циљу одбране њеног уставноправног статуса - истакао је Чубриловић, обраћајући се вечерас у Бањалуци на свечаном отварању манифестације Дани студената.

Чубриловић је рекао да је неопходно, да би Република Српска била уважена као равноправан учесник у реформским процесима, да се на свим нивоима образовања обезбиједи квалитет у складу са највишим стандардима.

- Наш главни циљ и визија развоја високог образовања јесте да створимо стабилну друштвену заједницу, бољи животни стандард и сигурност, посебно за младе и њихове породице - истакао је предсједник Парламента Републике Српске.

Чубриловић је изразио захвалност Универзитету у Бањалуци за све што је учинио за Републику Српску и студентима који су својим знањем и радом дали значајан допринос развоју цјелокупног друштва.

- Само заједничко дјеловање са научном, стручном и академском заједницом, обезбиједиће услове у којима ће све високошколске установе имати обавезу и одговорност да осигурају стицање квалитетних и примјењивих знања и вјештина - закључио је Чубриловић.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да се у овом граду истовремено одвијају студентски дани и догађаји поводом обиљежавања Дана града - 22. априла.

- Дани Града Бањалуке које обиљежавамо ове седмице одвијају се под једним лајт мотивом да је Бањалука град младих, пријатељ дјеце и престоница културе - истакао је Радојичић, додајући да те три одреднице дефинишу низ догађаја, али и будуће правце развоја.

Ректор бањалучког Универзитета Милан Матаруга рекао је у обраћању на скупу да требају посебни "Дани студената", као својеврстан подстрек постигнућима, иновативности и енергији коју студенти показују и то не само у учионицама, лабораторијама и на испитима.

- Биће то дани који ће служити као подсјетник да је Бањалука град младих, јер ће наредних 10 дана град дисати и живјети у ритму ове манифестације - нагласио је Матаруга.

Предсједник Организационог одбора ове манифестације Ратко Савић истакао је да је у десет дана предвиђено одржавање више од 50 активности, које су подијељене у студентске спортске игре, концерте, едукативне радионице, као и друге садржаје из области културе и забаве.

"Дани студената" окупиће до 28. априла неколико хиљада учесника. У оквиру манифестације 25. априла биће одржан и "Дан отворених врата" за матуранте средњих школа из цијеле Републике Српске.

Организовани су и наступи регионалних, али и домаћих бендова, те биоскоп и журка на отвореном, а 27. априла планиран је концерт рок групе "Рибља чорба.

Извор: СРНА