latinica  ћирилица
18/04/2017 |  20:18 | Аутор: РТРС

НАТО забринут за безбједност западног Балкана

НАТО је "забринут због најновијег погоршања безбједносних прилика" на Западном Балкану и поручује да "снажно охрабрује вође у региону да буду на висини својих одговорности и наставе путем дијалога и помирења".
Сједиште НАТО-а у Бриселу - Фото: AFP
Сједиште НАТО-а у БриселуФото: AFP

То је агенцији Бета у Бриселу изјавио један званичник у сједишту НАТО-а на молбу да се осврне на изјаву албанског премијера Едија Раме да би Албанија могла да се уједини с Косовом и да може доћи до ратних сукоба на Западном Балкану ако ишчиле изгледи за чланство региона у Европску унију.

"НАТО и други у међународној заједници имају улогу давања потпоре, али рјешавање проблема у региону се мора наћи унутар самог Западног Балкана", ставио је до знања функционер у сједишту Атлантског савеза.

Замољен да се осврне на оцјену званичника у Београду и другдје у региону да Рамина изјава листу Политико собом носи пријетњу стварања тзв. "Велике Албаније" и насилног мијењања граница у региону, функционер Атлантског савеза је подвукао да "НАТО и Европска унија имају стратешке интересе за стабилан и напредан Западни Балкан".

"Стабилност и безбједност тог региона су од користи за стабилност и безбједност Европе и отуд ће НАТО", како је нагласио, "одржати своје присуство, усредсређеност и ангажовање на Западном Балкану, укључујући нашу мисију Кфор".

"Кфор ће и даље играти своју улогу и давати подршку свим људима на Косову, у складу са својим мандатом Уједињених нација", рекао је извор НАТО.

"Ми подржавамо", додао је, "евро-атлантске тежње свих земаља региона, а демократске вриједности, владавина закона, домаће реформе и добри сусједски односи су од животне важности за регионалну сарадњу и стабилност".

"Ми сматрамо да они који то желе, имају будућност у евро-атлантској сарадњи и интеграцији, што ће бити од користи њиховим грађанима, њиховим земљама и цјелокупној евро-атлантској породици", истакао је званичник у сједишту НАТО-а.

И, како је желео да подвуче, "ми смо ријешени да помогнемо земљама западнобалканског региона да спроведу истинске реформе на добробит својих грађана, без обзира на то да ли оне желе или не, да постану чланице НАТО-а".

Рама је у интервјуу европском издању америчког листа Политико рекао да "не види рат као први сценарио у региону", али је мишљења да "ствари могу да постану истински лоше ако европска перспектива изблиједи".

Политико је у коментару Раминог интервјуа упозорио да "многи страхују да би уједињење Косова и Албаније изазвало нову буру на Балкану, гдје је букнуо рат 1991. , а БиХ и Македонија би посебно биле рањиве ".