latinica  ћирилица
18/04/2017 |  18:37 ⇒ 19:01 | Аутор: РТРС

Вишеград: Смањити број пожара, казнити починиоце

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић апеловао је да Комунална полиција предузме све што закон дозвољава како би био смањен број пожара на овом подручју, а починиоци кажњени.
Вишеград - Младен Ђурђевић и Савјет за безбједност саобраћаја - Фото: СРНА
Вишеград - Младен Ђурђевић и Савјет за безбједност саобраћајаФото: СРНА

Ђуревић је данас учествовао на састанку у Шумском газдинству "Панос", који је одржан с циљем упознавања учесника о учесталим пожарима и спровођењу мјера заштите од пожара.

Састанку су присуствовали представници општине Вишеград, Полицијске станице, Комуналне полиције, Исламске заједнице, Цивилне заштите, Територијалне Ватрогасне јединице и представници Шумског газдинства "Панос" из Вишеграда.

Ђуревић је похвалио запослене у Ватрогасној јединици Вишеград, наводећи да највећу штету од пожара има Шумско газдинство "Панос".

"Апелујем да Комунална полиција предузме све што закон дозвољава како би смањили пожаре, а починиоце казнили", истакао је Ђуревић.

Он је додао да ће општина у сарадњи са школама одржати едукацију којом се указује на штетност подметања пожара.

Директор Шумског газдинства "Панос" Младенка Шипчић рекла је да је то шумско газдинство донијело приједлог мјера за превентивно спречавање избијања шумских пожара, те да је сачињено упозорење локалном становништву да не ложи ватру на отвореном и у близини шумског комплекса.

"Утврђено је да се шумски пожари дешавају када повратници бошњачке националности пале отпад приликом чишћења приватних имања", рекла је Шипчићева и истакла значајну помоћ Исламске заједнице која ће путем својих представника упозорити становништво на опасност од пожара.

Она је предложила да се рок забране ложења ватре, који је усвојила Скупштина општине Вишеград, а односи се на мјере заштите од пожара, помјери са 1. априла на 1. март и да траје до 1. октобра.

Извор: Срна