latinica  ћирилица
18/04/2017 |  18:24 | Аутор: РТРС

Земан: Санкције не воде ничему, Русија због њих не пропада

Предсједник Чешке Милош Земан поново је критиковао санкције Запада против Русије и оцијенио да оне ничему не воде, пошто Русија због њих неће пропасти већ се у њој само гради мит тврђаве под опсадом.
Милош Земан  (Фото: radio.cz) -
Милош Земан (Фото: radio.cz)

"Санкције никада ничему не воде. Ако вас неко буде убјеђивао да Русија пропада због санкција немојте му вјеровати. Противник сам било каквих санкција, не само тих против Русије. Из историје знамо да не само да ничему нису водиле већ су стварале мит тврђаве под опсадом", рекао чешки предсједник у дебати са студентима Финансијског и управног факултета у Прагу

Земан се са студентима нашалио поводом честих и оштрих критика управо од младих Чеха за предсједникове проруске ставове да је наравно проруски предсједник, али исто онако како је прокинески, произраелски, а послије побједе Доналда Трампа и проамерички предсједник.

"У стварности сам само и једино предсједник Чешке", рекао је Земан.

Земан је студентима данас одржао предавање о интервенцијама против прејаке круне које је после три године недавно окончала Чешка народна банка.

Он је у дебати хвалио прелазак на евро због повећања повјерења инвеститора у привреде земље која улази у европску монетарну унију, али и упозорио да Чешка не би требало да прелази на евро док постоји опасност да ће чешки порески обвезник морати да плаћа дугове Грка.

"Европска унија би требало да ту заведе ред и избаци Грчку из еврозоне", рекао је Земан.

Чешки предсједник оцијенио је да ЕУ последњих година прави грешку за грешком наводећи да је у монетарној области то стабилизациони механизам који омогућава да се позајмљује и оним земљама које нису у стању а нису ни вољне да своје дугове враћају.

"Грчка пропада све дубље у кризу и кривицом владе коју има. А није добро да чешки порески обвезник плаћа грчке дугове. То је моја основна замјерка против увођења евра у садашње вријеме", рекао је Земан.

Извор: РТС