latinica  ћирилица
18/04/2017 |  16:39 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Вођу ИД наводно ухапсили Руси у Сирији, Пентагон деманатује

У Пентагону не потврђују медијска саопштења да је лидер ИД-а Абу Бакр ел Багдади ухапшен на граници Ирака и Сирије.
Абу Бакр ал-Багдади - Фото: Beta/AP
Абу Бакр ал-БагдадиФото: Beta/AP

-Немам никакве информације које потврђују тај податак, изјавио је Адријан Ранкин руским медијима.

Раније данас арапски медији су објавили да је лидер ИД Абу Бакр ел Багдади ухапшен током покушаја бјекства из Мосула позивајући на начелника прес-службе при Комитету за безбједност и инфорамције УН Хејтама Абу Саида.

Ел Багдади је наводно ухапшен у тренутку када је прелазио границу између Ирака и Сирије.

Обавјештајна служба ирачког Министарства одбране саопштила је да је вођа Исламске државе Абу Бакр ал Багдади и даље жив и да се налази у Сирији, док ирачки сајт повезан са шиитским милицијама тврди да је Ал Багдади ухваћен на сјеверу Сирије у операцији коју су организовали руски обавјештајци, након што је вођа Исламске државе 2. априла побјегао из ирачког града Мосула.

Раније овог мјесеца премијер Ирака Хајдер ал Абади је изјавио да је Ал Багдади одавно побјегао из Мосула, да би у међувремену један од командата ирачких снага које се боре протов исламиста изнио тврдњу да се Ал Багдади вјероватно крије на подручју Ал Џазире, у близини сиријске границе.

Ово није прва информација о хапшењу вође Ал Каиде, којег су медији у више наврата проглашавали и мртвим.

Јуче се такође појавила информација да је код Мосула убијен један од Ел Багдадијевих помоћника Хасбул ел Кавкази, познат под надимком Кавкаски Емир.

Подсјетимо, почетком марта Ел Багдади се члановима ИД-а обратио говором у којем је признао више пораза у посљедње вријеме.

Раније, средином фебруара, медији су саопштили да је лидер терориста рањен током ваздушног напада у Ираку.

Извор: Спутњик