latinica  ћирилица
18/04/2017 |  16:27 ⇒ 16:33 | Аутор: РТРС

У Савјету министара нема воље за градњу зграде за сједиште ИДДЕЕА

Замјеник директора Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ /ИДДЕЕА/ Радивоје Трбић сматра да у Савјету министара БиХ нема воље да буде изграђена зграда у којој би било сједиште ове агенције.
ИДДЕЕА - Фото: илустрација
ИДДЕЕАФото: илустрација

Трбић је на данашњој сједници Комисије за финансије и буџет Представничког дома ПС БиХ рекао да је ријеч о изузетно битној институцији гдје су похрањени подаци о грађанима БиХ, возилима, личним документима и друго.

"Ту не мислим на политичку вољу представника из Републике Српске у Савјету министара БиХ, него на неке представнике из Федерације БиХ, с обзиром да знам да је у једном од ранијих ревизорских извјештаја било примједби у смислу да је потребно сагледати могућност преноса власништва земљишта на БиХ. Мислим да је о томе спор", појаснио је Трбић.

Он је рекао да би објекат требало да се гради на земљишту бивше војне неперспективне имовине, тачније касарне у Трапистима.

"То је земљиште које је додијељено Влади Републике Српске и сад је у њеном власништву, која са Агенцијом има уговор о грађењу једног објекта на том земљишту", истакао је Трбић, и додао, да би тај објекат требало да буде у власништву ИДДЕЕА, а земљиште у власништву Владе Републике Српске.

"То земљиште би требало да уреди ИДДЕЕА, али закуп неће плаћати. Дакле, изнајмљивање земљишта је на 99 година и објекта без наканде", рекао је Трбић.

Он је нагласио да пројектна вриједност објекта износи 22,5 милиона КМ са опремањем, укључујући опремање ИТ и осталих сектора. Према његовим ријечима, грађевинска дозвола за изградњу објекта у којем би требало да буде смјештена ИДДЕЕА истиче 10. октобра и уколико одмах не буде расписан тендер за изградњу, који је отворени поступак и дуго траје, може доћи до ситуације да не буде изабран извођач до тог рока, а онда кад истекне грађевинска дозвола, мора се ићи у поновну процедуру.

"У међувремену је дошло до измјене одређених закона који предвиђају другачије пројектовање, тако да бисмо морали поново ићи у пројектовање и сву другу процедуру до грађевинске дозволе и то би нам сигурно узело најмање годину, годину и по дана времена да се поново дође до грађевинске дозволе коју ми сад већ имамо", нагласио је Трбић.

Он тврди да Савјет министара БиХ мора да донесе одлуку о пројектном финансирању, односно одлуку о измјени одлуке коју је ИДДЕЕА тражила, с обзиром да у претходној одлуци од 2011. године нису постојале цијене, јер у то доба није било пројекта.

"Дакле, сад знамо пројекат и треба донијети измјену одлуке, што чекамо од 2015. године. Зашто, то питајте њих. Проблем је што ми имамо предвиђено дугорочно финансирање, а имамо и по закону за ову годину скоро 11 милиона КМ. Међутим закон иде годину за годину, а ми немамо одлуку за преостали дио до 22,5 милиона КМ, због чега је потребна одлука Савјета министара БиХ за укупно пројектно финансирање", појаснио је Трбић.

Он истиче да ИДДЕЕА тренутно ради у приватном простору и тврди да услови у којима ради као важна институција нису адекватни са више аспеката, а прво са људских.

"Кад погледате у каквим условима људи раде, заиста бисте се фрапирали. С друге стране, то су изузетно високо софистициране машине помоћу којих ми уносимо податке у документа и тамо за сада не постоје услови који су прописани стандардима у који треба да се врши таква персонализација, поготово за рад сервера који не смију да стану ниједног минута", упозорио је Трбић и додао да изнад сервера прокишњава.

Он је подсјетио на проблеме око набавке докумената, нарочито пасоша. Зграда коју би правили, каже Трбић, нуди такву могућност да постепено буду створени адекватни услови да Агенција има своју штампарију, а то би ова зграда омогућила.

"Персонализација и сервери морају бити једни поред других. На тај начин бисмо смањили трошкове јер бисмо ми набављали материјал и радили и не бисмо имали застоја у смислу ризика да на вријеме не обавимо тендере и да нам грађани остану без докумената. Овдје се ради и о другим документима, не само личним, ми овдје имамо таблице, возачке дозволе, пограничне, стикере", појаснио је Трбић.

Извор: СРНА