latinica  ћирилица
18/04/2017 |  16:23 | Аутор: РТРС

Ђурић: Са Енвером Хоџом заувијек сахрањена идеја "велике Албаније"

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић истакао је да нико не би требало да се игра покушавајући да оживи фашистичку идеју "велике Албаније".
Марко Ђурић - Фото: ТАНЈУГ
Марко ЂурићФото: ТАНЈУГ

Коментаришући изјаву албанског премијера Едија Раме да се не може искључити уједињење Албаније и Косова и Метохије, уколико перспектива за чланство западног Балкана у ЕУ настави да блиједи, Ђурић је изјавио да је са Енвером Хоџом заувијек сахрањена идеја "велике Албаније".

"Желео бих да обавестим Едија Раму и Хашима Тачија да је Енвер Хоџа мртав и да је заједно са њим заувек сахрањена идеја `велике Албаније`, која припада делу мрачне фашистичке прошлости тог дела нашег Балканског полуострва", рекао је Ђурић у изјави за медије.

Ђурић је додао да је увијек било више оних који су спремни да "такву идеју сахране, него оних који су спремни да такву фашистичку идеју из прошлости оживљавају".

"Зато сматрам да треба да разговарамо о томе како да се људи боље повежу, како да имају бољи живот и Албанци и Срби, а не да се попут пиромана представници Тиране и сепаратиста у Приштини играју судбинама читавог региона. Непристојно је меркати и испод ока гледати делове туђих територија и зато, даље руке од Србије", поручио је Ђурић.

Он је додао да би и "међународни званичници пироманима из Тиране и Приштине коначно требало да узму шибице".

Говорећи о пријетњама Хашима Тачија тужбом Србији за геноцид, Ђурић је рекао да то показује на који начин би Приштина користила евентуално чланство у међународним организацијама.

"На срећу, наша јужна покрајина никада неће постати ни чланица УН, ни било које друге организације тог типа, а сепаратисти у Приштини требало би да се позабаве економијом, корупцијом, тешким проблемима који тамо постоје, а не да изазивају додатне тензије", истакао је Ђурић.

Извор: Срна