latinica  ћирилица
18/04/2017 |  16:13 | Аутор: РТРС

Суђење Бранки Шекарић без присуства јавности

Суд БиХ искључио је јавност са суђења Бранки Шекарић, оптуженој за откривање идентитета заштићеног свједока.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Одлука о искључењу јавности донесена је на захтјев Тужилаштва БиХ, уз образложење да ће на рочишту свједоци Бакира Хасечић и Ирхад Кос бити приморани да током свједочења помињу пуно име и презиме заштићеног свједока "С-1".

Тужилаштво БиХ терети Бранку Шекарић да је у два наврата на друштвеним мрежама објавила идентитет заштићеног свједока у поступку који је пред Судом БиХ вођен против њеног супруга Драгана Шекарића због ратног злочина.

На тај начин, како су навели из Тужилаштва БиХ, неовлаштено је открила податке о идентитету свједока, који је одлуком Суда БиХ проглашен тајним.

Драган Шекарић правоснажно је осуђен на 17 година затвора за ратне злочине почињене 1992. године на подручју Вишеграда, а у одвојеном предмету му се суди за злочин почињен у Штрпцима у општини Рудо, преноси Бирн.

На рочишту које је одржано 13. марта, двије стране у поступку потписале су и споразум о признању кривице, од којег је Тужилаштво БиХ данас одустало.

Предсједавајућа Судског вијећа Јасмина Ћосић Дедовић навела је да је споразум из Тужилаштва БиХ стигао без печата, након чега је Тужилаштво одустало од њега.

И на наредном рочишту биће искључена јавност са суђења јер је планирано свједочење заштићеног свједока "С-1".

Извор: СРНА