latinica  ћирилица
18/04/2017 |  16:10 | Аутор: РТРС

О измјенама Кривичног закона након мишљења Министарства правде ФБиХ

Савјет министара БиХ размотрио је данас Приједлог закона о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ, о којем ће се изјашњавати након што буде прибављено мишљење Министарства правде ФБиХ, а претходно је достављено мишљење Министарства правде Републике Српске.
Савјет министара БиХ - Фото: РТРС
Савјет министара БиХФото: РТРС

Савјет министара БиХ  је саопштио да је у Приједлог закона потребно уградити сугестије са сједнице.

Разматрање Приједлога закона о измјенама Закона о помиловању БиХ Савјет министара је одгодио ради консултација са члановима Предсједништва БиХ, које је овлаштено за давање помиловања.

Савјет министара усвојио је Информацију Дирекције за европске интеграције о координацији припреме одговора на питања из Упитника Европске комисије за политички и економски критеријум за ниво БиХ.

Дирекција за европске интеграције задужена је да координише рад институција БиХ укључених у припрему одговора на питања из политичких критеријума, а Дирекција за економско планирање за координисање рада институција на нивоу БиХ у припреми одговора на питања из економских критеријума.

Институције БиХ су припремиле одговоре на питања из Упитника Европске комисије, а њихове одговоре ће на крају технички финализовати тијела у систему координације процеса европских интеграција, односно 33 радне групе за европске интеграције успостављене Одлуком.

Ова одлука не предвиђа успостављање тијела у систему координације за политичке и економске критеријуме.

Савјет је данас, на приједлог Министарства за људска права и избјеглице, усвојио Политике о сарадњи са дијаспором, којом ће се ојачати институционалне везе са дијаспором ради остваривања њихових права и интереса, те укључивања у развој БиХ.

Усвајањем Политике о сарадњи са дијаспором биће створене претпоставке за уређење односа између БиХ и њене дијаспоре, што је изузетно важно јер у дијаспори живи око 1,7 милиона лица рођених у БиХ, а процјене су да са другом и трећом генерацијом укупан број исељеника прелази два милиона.

Савјет је утврдио је Приједлог основа за вођење преговора ради закључивања Уговора о сарадњи у области ветеринарства између СМ и Владе Кине који ће бити достављен Предсједништву БиХ, а за потписника из БиХ предложен је министар спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић.

Циљ овога уговора је да се олакша промет животиња и производа животињског поријекла, при чему се истовремено онемогућава уношење заразних болести и по здравље људи штетних производа животињског поријекла.

Усвојен је извјештај Министарства за људска права и избјеглице - Агенције за равноправност полова БиХ, о провођењу Акционог плана за имплементацију Резолуције УН 1325 Жене, мир и безбједност у БиХ за август 2015-август 2016. године.

Према извјештају, евидентан је напредак у системском приступу увођења принципа равноправности полова у дјелокругу надлежних институција те активности у овом правцу треба наставити.

На приједлог Службе за заједничке послове институција БиХ, Савјет је донио одлуку о куповини објекта за смјештај институције БиХ у Мостару, вриједног 3.750.000 КМ. Ријеч је о објекту површине 1.373 метара квадратних у Улици блајбуршких жртава за смјештај Теренске канцеларије ОБА БиХ у Мостару. Трајним смјештајем запослених из ОБА БиХ у новокупљени објекат на годишњем нивоу оствариће се уштеде веће од 262.000 КМ, колико се до сада издвајало за закуп простора за њихов смјештај.

Извор: СРНА