latinica  ћирилица
18/04/2017 |  15:56 ⇒ 15:57 | Аутор: РТРС

Пале- Пећина Орловача отворена за посјете

Споменик природе Пећина Орловача у Сумбуловцу код Пала, са пола километра уређеног пећинског канала и богатим природним накитом, отворена је данас за посјете у овој туристичкој сезони.
Орловача - Фото: архив
ОрловачаФото: архив

Ријеч о великом објекту и општина ће се у будућности морати побринути о начинима финансирања и завршавањем одређених активности, навео је начелник општине Пале Бошко Југовић.

Он је рекао да се у свакој сезони недостаје јачи искорак када је ријеч о Орловачи, првенствено на проширењу и изградњи пута до пећине, те завршетку паркинг-простора, али да ће се општина, у сарадњи са Културним центром, трудити да нађе додатна средства да овај посао буде завршен.

Директор ТО града Источно Сарајево Бранка Спасојевић рекла је да је у сарадњи са Културним центром Пале урађена нова расвјета у пећини, па ће у наредних 15 до 20 дана комплетна пећина бити освијетљена лед-расвјетом.

- То гарантује безбједност дјеце и осталих посјетилаца - додала је Спасојевићева и истакла да је прошла сезона била веома добра, а да се надају да ће ова бити још боља.

Истакла је да ће ТО Пале у сарадњи са Културним центром радити и на изради заштићеног сувенира пећине.

Стручни сарадник за културно-историјска и природна добра општине Пале Младен Самарџић рекао је да се прошле године кренуло са пројектом који обухвата сарадњу са основним школама и да је на основу тога повећан број посјетилаца.

Према његовим ријечима, осим дјеце која су радила овдје и била обучавана као млади водичи, у Орловачу долазе и дјеца из читаве Републике Српске, а у наредним данима најављен је и долазак дјеце из Федерације БиХ.

- Сарадњом са школама почео се развијати и школски туризам - рекао је Самарџићи и истакао да треба проширити туристичку понуду једним угоститељским објектом како би туристи имали гдје боравити и одмарати.

Пећина Орловача удаљена је од Пала 10, а од Сарајева 15 километара.

Пећина је откривена 1975. године и са својим сталагмитима, сталактитима и халактитима, ријетким украсима обликованим хемијским и механичким дјеловањем воде, спада у најљепше пећине у БиХ.

Орловача је спелеолошки објекат у коме је прије 16.000 година живио пећински медвјед, далеки предак мрког медвједа. Кости пећинског медвједа пронађене су 400 метара од улаза у пећину.

Пећина је и станиште најугроженије групе сисара у Европи - слијепог миша. Уљепшана је низовима драперија различитих форми. Потпуни пејзаж обогаћују саливи попут окамењених водопада, дајући пећини амбијентални дизајн.

Бигрене каде различитих величина испуњене водом дају комплетан инвентар пећинског накита.

Укупна дужина пећинских канала износи више од два и по километра, док је за туристе уређено 565 метара са бетонским стазама и расвјетом.

Посјете овом ријетком примјеру природне љепоте са водичем планиране су од уторка до суботе у терминима од 9.00, 12.00 и 15.00 часова, а улазнице коштају двије и четири КМ.

Извор: СРНА