latinica  ћирилица
18/04/2017 |  15:46 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

У сарајевском Великом парку на годишњицу злочина први пут биће положено цвијеће (ВИДЕО)

У сарајевском Великом парку, локацији за коју постоје основане индиције да је мјесто убиству осам резервиста Југословенске народне армије, на годишњицу злочина, 22. априла по први пут ће бити положено цвијеће и прислужене свијеће.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево у протеклих 10 година овај датум обиљежава као дан несталих Срба Сарајева, јер од 8 припадника бивше ЈНА, заробљених у Аеродромском насељу и ликвидираних у Великом парку у Сарајеву до сада су дјелимично идентификована само два лица.

Један од осам убијених припадника групе "Транспортер" Недељко Вујичић идентификован је 2008. године, а на гробљу Мали Зејтинлик сахрањен је некомплетан скелет. Посмртни остаци Зорана Марковића нису сахрањени, јер пронађена је само надкољенична кост. Породице желе да вјерују да ће кроз предмет "Драган Викић и други", који се води пред Судом БиХ добити одговор ко су налогодавци и извршиоци монструозног злочина у центру Сарајева. Стога је почаст убијеним у Великом парку истовремено и вапај породица.

"Да замолимо власти у Сарајеву да нам кажи истину, врате посмртне остатке и да дочекамо истину за злочин над нашим народом", рекла је предсједник ОО обиљежавања Дана несталих Срба Сарајева Мирјана Цабо.

Породице несталих и погинулих Источног Сарајева нису прећутале разочарење због пасивног односа градских и општинских власти Источног Сарајева, изузимајући општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа које активно учествују у организацији обиљежавања Дана несталих.

"Изостала је морална подршка на градском и на општинским нивоима. Дјеца погинулих су витални национални интерес Српске", истакао је Предсједник Одбора потомака дјеце погинулих и несталих Српске Горан Тимотија.

Организација породица погинулих и несталих трага за тијелима још 175 српских жртава у Сарајеву, односно 395 несталих Срба на подручју Сарајевско-романијске регије. 

Према програму обиљежавања 22. априла - након одавања почасти у Великом парку у 10.00 часова, у цркви Светог Ђорђа у Миљевићима бити служен парастос и положени вијенци на Спомен-костурницу .