latinica  ћирилица
18/04/2017 |  15:26 ⇒ 17:33 | Аутор: РТРС

Берковићи: Повећан број захтјева за пољопривредне подстицаје (ВИДЕО)

С обзиром на то да се повећава број регистрованих пољопривредних газдинстава, ове године у општини Берковићи повећан је и број захтјева за пољопривредне подстицаје. У Подручну јединицу Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Требиње, пристигло је 115 захтјева, од чега највише за област сточарства.
Берковићи - Подстицаји за пољопривреднике - Фото: РТРС
Берковићи - Подстицаји за пољопривредникеФото: РТРС

Највећи број породица у Берковићима одлучио се за узгој говеда и оваца. Газдинство Славише Ћупине узгаја двадесет крава, по систему крава-теле. Тај начин узгоја, каже, захтијева мање рада и улагања. Подстицаје користи већ шест година. 

"Задовољан сам, редовно је. Не мислим проширивати, довољно је двадесет крава", истакао је Славиша Ћупина.
 
"Да се краве не пуштају, да није слободне паше, била би скупа производња" истакла је нада Кашиковић.

Износи подстицаја у сточарству, нису значајније мијењани у односу на прошлу годину.

"Када је у питању систем крава-теле, имају 240 марака, а када су јунице у питању, подстицај је 280 марака", изјавио је шеф ПЈ Ресора за пружање стручних услуга Требиње, Боро Миливојевић.

Проблем власницима је непостојање сигурног откупа, па телад продају накупцима. 

"Цијена је добра, посебно ако дуже држиш, креће се шест-седам марака", додала је Кашиковић.

Око осамдесет пет одсто укупно поднесених захтјева за подстицаје, односи се на сточарство. Нови Правилник и услови за коришћење подстицаја у пољопривреди, представљени су берковићким произвођачима.

"Сличан је Правилник као прошле године, с тим да је највише новца издвојено за текућу производњу", додао је Миливојевић.

Највећи интерес у Берковићима пољопривредници су исказали за узгој јуница, узгој крава по систему „крава-теле“, узгој коза и оваца, и производњу млијека. Петнаест одсто приспјелих захтјева, односи се на биљну производњу, углавном за подизање насада смиља и поврћа.