latinica  ћирилица
18/04/2017 |  14:17 ⇒ 14:26 | Аутор: РТРС

Систем јавних набавки највећи проблем у министарствима и институцијама

Комисија за финансије и буџет Представничког дома парламента БиХ примила је данас к знању дописе шест институција БиХ за чије је финансијско пословање за 2015. годину Канцеларија за ревизију институција БиХ дала "мишљење са резервом" и "мишљење са резервом уз истицање предмета".
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Разматрани су дописи министарстава одбране, иностраних послова и комуникација и транспорта, те Управе за индиректно опорезивање БиХ, Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ и Регулаторне агенције за радијациону и нуклеарну безбједност БиХ с циљем надзора реализације препорука Канцеларије за ревизију и закључака Комисије.

У расправи о овим дописима истакнуто је да се највише ревизорских препорука упућених овим институцијама односи на систем јавне набавке.

Члан Комисије Душанка Мајкић указала је на чињеницу да ревизори без потребе као препоруке институцијама у својим извјештајима стављају и ствари које нису у њиховој надлежности.

Она је као примјер навела Министарство одбране БиХ којем је на терет стављено питање покретне и непокретне војне имовине што није у његовој надлежности.

Мајкићева је указала да у овом министарству нема помака кад је ријеч о јавним набавкама и да то заслужује посебну пажњу.

Замјеник министра одбране БиХ Борис Јеринић рекао је да интерна ревизија у овом министарству константно ради на отклањању недостатака с циљем да се добије позитивно мишљење.

Замјеник главног ревизора БиХ Ранко Крсман рекао је да ће Канцеларија за ревизију институција коначан став о одговорима ових шест институција, односно испуњеним препорукама ревизије дати у свом извјештају до краја јула.

Комисија је у другој комисијској фази усвојила Приједлог закона и измјени Закона о порезу на додатну вриједност /ПДВ/, на који није поднесен ниједан амандман.

Овим законским измјенама врши се усклађивање овог закона са Законом о царинској политици у БиХ у дијелу који се односи на ослобађање од плаћања увозних дажбина при увозу робе у царинско подручје БиХ.

Према Приједлогу закона који је утврдио Савјет министара БиХ на приједлог Управног одбора Управе за индиректно опорезивање БиХ, плаћања ПДВ-а од 17 одсто била би ослобођена роба која је ослобођена плаћања царина.

Осим медицинских инструмената и неких лијекова, плаћања ПДВ-а на основу овог законског приједлога били би ослобођени и поклони намијењени страним државницима, а које набављају протоколи Предсједништва БиХ и Министарства иностраних послова БиХ, те предсједника ентитета.

Извор: Срна