latinica  ћирилица
18/04/2017 |  14:14 ⇒ 19/04/2017 | 10:03 | Аутор: РТРС

ХДЗ упућује измјене Изборног закона у Парламент БиХ

Хрватски члан Предсједништва БиХ и предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић рекао је данас у Мостару, након сједнице ХНС-а, да ће Клуб посланика ове странке у наредних пет-шест дана у парламентарну процедуру упутити измјене Изборног закона БиХ.
Драган Човић (Фото:predsjednistvobih.ba) -
Драган Човић (Фото:predsjednistvobih.ba)

Он је рекао да ће до краја дефинитивно бити познат став ХНС-а о измјенама Изборног закона БиХ.

"Нисмо ништа мијењали од идеја. Ми имамо јасан концепт како мислимо да треба удовољити одлуци Уставног суда БиХ и конститутивности народа", рекао је Човић.

Како каже, тиме ће бити завршена комплетна прича и они остају при томе да се бира 17 представника из реда Хрвата, Срба и Бошњака те да ти представници бирају представнике на државном нивоу.

Истакао је да се имплементацијом њиховог приједлога рјешавају пресуде Уставног суда БиХ, али не и пресуде Суда у Стразбуру с обзиром на то да је за такво нешто потребно промијенити Устав БиХ.

Најавио је да ће након тога у парламентарну процедуру бити упућене и измјене Закона о РТВ систему по сличном моделу те да ће ХДЗ БиХ настојати добити подршку представника других народа.

Човић је рекао да нема више пролонгирања суштинских ствари те да су састанци лидера коалиционих странака постали забавни новинарима.

"Ово нема везе с изборном кампањом. Ми мислимо да ове године требамо добити кандидатски статус, ријешити питање МАП-а те фокусирати се на економску стабилност", рекао је Човић.

Што се тиче Изборног закона, он је казао да се измјенама које предлажу неће ријешити виталне ствари, али да ће бар имати мир наредних 18 мјесеци. Појаснио је да кључ рјешења лежи у промјени Устава БиХ.

Што се тиче сета закона о акцизама, Човић је рекао да се нада да ће бити натполовична већина, али да се тренутно боре за један глас. Истакао је да ХДЗ БиХ не жели никога прегласавати, односно да би чланови КолегијаПредставничког дома ПС БиХ требали имати консензус о договарању.

Истакао је да нису хтјели пасти у замку да неког прегласавају јер би се тиме срушила парламентарна већина. Подсјетио је да је управо бошњачка страна ХДЗ-у БиХ предлагала партнере за коалицију на државном нивоу.

"На парламенту је свака варијанта у игри. Они се боре за један глас, што је за мене поразно. Мој став је да морамо заштитити наше пољопривреднике и нека ми неко каже зашто их нисмо заштитили", казао је Човић.

На крају је додао да вјерује да ће се парламентарна већина одредити и да ће бити довољно руку да прође сет закона о акцизама, а да то најмање овиси о ХДЗ-у БиХ.

Извор: Кликс