latinica  ћирилица
18/04/2017 |  13:43 ⇒ 19/04/2017 | 10:19 | Аутор: РТРС

Додик писао Комарици: Неистините изјаве не доприносе миру и суживоту (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик упутио је отворено писмо бањалучком бискупу Фрањи Комарици у којем му поручује да његове неистините изјаве не доприносе миру и суживоту и наглашава да се у Републици Српској поштују темељна људска права, односно људско достојанство и право сваког човјека на слободу и властити идентитет.
Милорад Додик, Фрањо Комарица (Фото: илустрација) -
Милорад Додик, Фрањо Комарица (Фото: илустрација)

Додик је истакао да је Комарица злоупотријебио велики хришћански празник Васкрс да изнесе низ неистина и да нападне Републику Српску изјавама попут оне да је у њој извршен геноцид над Хрватима, иако у њој столује и живи без икаквих проблема, као и сви Хрвати, Бошњаци и остали грађани Српске.

Предсједник Додик у писму је је нагласио да се Комарица дубоко и авантуристички мијеша у политику, при том показујући њено тотално непознавање, чиме не доприноси миру и повјерењу међу народима у Републици Српској.

"Није тачно да ентитет Република Српска значи да у њој не постоје други народи, нити је тачно да је Република Српска лакрдија од државе како то неодговорно и непримјерено обичног грађанина, а камоли бискупа Ви тврдите. У Републици Српској се поштују темељна људска права, односно људско достојанство и право сваког човјека на слободу и властити идентитет, а доказ за то је, рецимо, и податак да су три министра у Влади Републике Српске, потпредсједник Владе или предсједник Врховног суда из реда хрватског народа", наводи се у писму.

Додик је у писму навео да је Република Српска настала као израз жеље српског народа за слободом, да живи заједно са другима и дијели мир и ту слободу, а уређена је Дејтонским споразумом и има свој Устав, законе и демократски изабрану власт. 

"Ви сте, у најмању руку, опхрвани менталитетом искључивости док сте смогли снаге да изнесете тешке неистине како у Републици Српској за Хрвате 'нема круха, нема ваздуха'...!? Морам бити искрен и рећи да још нико до сада није смогао снаге да такав памфлет подметне овдашњој јавности, али Ви, нажалост, јесте и то за Васкрс. 

Додик је истакао да је Комаричин вапај о све мањем броју католика у Српској избјегавање истине и да већина Хрвата са простора Републике Српске сада живи у неком од 50 000 станова и кућа Срба протјераних из Загреба, Дубровника, Сплита, Карловца и осталих градова у Хрватској. Подсјетио је да је Република Српска сваком Хрвату и Бошњаку повратнику у Српску вратила стан или кућу, али да, нажалост, Хрватска то иако је била обавезна није. 

"Разлог за то је добрим дијелом због међународне заједнице која се оглушила на то, али и због Вашег упорног ангажмана на дезинформисању међународне заједнице о положају избјеглих Срба и статусу њихове имовине у Хрватској на Вашим не ријетким путовањима по свијету. Према Вашим досадашњим јавним иступима, закључио сам да углавном наступате једнострано, говорећи само о положају католика, односно Хрвата, а скоро никад се нисте оглашавали и залагали за једнака права свих", наглашава се у писму. 

Предсједник Српске сматра да је занимљиво да Комаричин памфлет о угрожености Хрвата у Републици Српској долази у вријеме када подаци хрватског Министарства управе говоре да је са пописа бирача у Хрватској избрисано 67.496 хрватских грађана српске националности. Преко оваквих наступа није могуће олако прећи, јер они не доприносе миру и суживоту свих на овим просторима, а Бог ако хоће нека Вам прашта", поручио је предсједник Српске у писму упућеном бањалучком бискупу Комарици.