latinica  ћирилица
18/04/2017 |  13:41 ⇒ 20:27 | Аутор: РТРС

Пољопривредници да заштите усјеве (ВИДЕО)

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске апеловало је да пољопривредници, прије свега воћари и повртари, заштите засаде и усјеве будући да су за наредне дане најављени влажан снијег, ниска температура и мраз.
Усјеви угрожени кишом - Фото: РТРС
Усјеви угрожени кишомФото: РТРС

У сриједу и четвртак, 19. и 20. априла, очекује се влажан снијег који може да поломи прираст или цијело стабло и оштети противградну мрежу уколико је постављена, а у петак и суботу, 21. и 22. априла мраз који може оштетити цвјетове, заметнуте плодове и младе изданке.

Агрометеоролози савјетују пољопривредницима да примијене адекватне мјере одбране од мраза, као и стресање и скидање влажног снијега са пољопривредних култура, током периода захлађења, најављеног до краја седмице.

"Влажан снијег у сриједу и четвртак може изазвати ломљење прираста и цијелих стабала воћа, док прогнозирани мраз у дане викенда може изазвати оштећења на цвјетовима, заметнутим плодовима и младим изданцима", наводи се у билтену Републичког хидрометеоролошког завода.

Агрометеоролошки услови у већем дијелу ове седмице неће бити повољни за обављање актуелних пољопривредних радова на отвореном, јер је прогнозирано облачно вријеме са кишом и захлађењем.

У вишим крајевима, дјелимично и у нижим, очекују се сусњежица и снијег, па и формирање сњежног покривача.

У нижим крајевима мраз се очекује током суботе и недјеље, интензитета од минус пет до минус један степен Целзијусов.

Стручњаци наводе да је протекле седмице температура земљишта у сјетвеном слоју достигла оптималне вриједности, што омогућава сјетву кукуруза, сунцокрета, соје и других јарих пољопривредних усјева.

Падавине су током овог периода добро су натопиле површински слој земљишта, што је, уз повољну температуру земљишта, интензивирало раст озимих усјева и клијање и ницање већ посијаних култура.

У протеклих седам дана забиљежена је активност инсеката штеточина, а падавине и континуирано влажење лишћа повољно су утицали на развој биљних болести.

Зимска резерва влаге у дубљим слојевима земљишта у већини производних подручја је добра, истичу агрометеоролози. 

Извор: СРНА/РТРС