latinica  ћирилица
18/04/2017 |  13:19 ⇒ 13:20 | Аутор: РТРС

Пољопривредни произвођачи: Неистините Вигемаркове тврдње

Савез удружења пољопривредних произвођача Републике Српске, Удружење пољопривредних произвођача-мљекара Српске, Сељачки савез Федерације БиХ /ФБиХ/ и Савез општинских удружења пољопривредника Унско-санског кантона оцијенили су да је неистинита тврдња специјалног представника ЕУ у БиХ Ларс-Гунара Вигемарка да пољопривредници у БиХ не могу имати "плави дизел" јер немају регистар пољопривредних произвођача, ни у Српској ни у ФБиХ.
Пољопривреда - Фото: РТРС
ПољопривредаФото: РТРС


Удружења пољопривредника наглашавају да је ово још једна у низу неистина разних међународних политичара присутних у БиХ које имају за циљ да до краја униште домаћу производњу хране, доведу грађане до тоталне зависности од увозне хране, што би на крају резултирало тиме да се потпуно изгуби интерес за домаћу пољопривредну производњу.

"То би онда омогућило странцима да преузму наша природна богатства и овај народ уведу у дужничко ропство", саопштили су пољопривредници поводом изјаве специјалног представника ЕУ у БиХ Ларс-Гунара Вигемарка за РТРС емитоване 13. априла.

Они истичу да се "душебрижништво ЕУ политичара", судећи према њиховим иступима, огледа и у томе да домаће пољопривреднике сматрају примитивцима и подмећу им преваре под изговором да је то добро за њих.

"Сјетимо се само да је све што су нам наметнули у блиској прошлости на крају било, у најмању руку штетно по нас, а неријетко и погубно", поручили су пољопривредници.

Они се питају зашто ЕУ политичари, када су "опредијељени да помогну БиХ", подстичу намете на најнапаћенији народ у ЕУ, а не стимулишу производњу која ће створити вишак новца за враћање кредита које су овој земљи скупо продали?

"Зашто нисте тражили повећање акциза на дуванске производе и алкохол, на оно што трује и убија народ, него на основни енергент, чијим поскупљењем ланчано поскупљујете ионако тежак живот овог народа?", питају пољопривредници.

Вигемарк је рекао да ни Република Српска, ни ФБиХ немају регистар пољопривредних произвођача, те да нема податка ко јесте, а ко није пољопривредни произвођач и да су могуће злоупотребе приликом коришћења "плавог дизела".

Извор: СРНА