latinica  ћирилица
18/04/2017 |  12:56 ⇒ 17:07 | Аутор: РТРС

Театар фест добио ознаку "Европа за фестивале, фестивали за Европе"

Театар фест "Петар Кочић" добио је ознаку "Европа за фестивале, фестивали за Европе" за 2017. и 2018. годину, чиме је постао дио европске фестивалске заједнице.
Театар Фест - Фото: СРНА
Театар ФестФото: СРНА

Фестивали којима се додјељује ова ознака квалитета одабрани су на конкурсу, а званично проглашење биће уприличено у Висбадену 4. маја.

Апликацију Театар феста "Петар Кочић" одобрила је међународна порота, након успјешне процјене стручњака.

"Европа за фестивале, фестивали за Европу" програм је Европске комисије, који је иницирала Европска асоцијација фестивала с циљем стварања европске платформе фестивала.

Директор Народног позоришта Републике Српске Ненад Новаковић рекао је Срни да се Театар фест "Петар Кочић", након 20 година постојања, изборио за ово значајно признање квалитетном селекцијом представа и односом према позоришној умјетности.

"Прошли смо апликацију за ово признање и сада смо дио те асоцијације, што значи да постајемо видљивији, препознатљивији и значајнији на мапи европских позоришних фестивала", рекао је Новаковић.

Он је истакао да ће добијање ознаке ЕФФЕ имати велики значај и за сва позоришта која у оквиру Театар феста долазе у Бањалуку.

Театар фест "Петар Кочић" ускоро ће се појавити на интернет страници ЕФФЕ, што значи да ће информације о фестивалу бити лако доступне фестивалској публици, умјетницима, умјетничким организацијама, ансамблима, оркестрима, позоришним и плесним трупама, властима на свим нивоима, спонзорима и приватним компанијама и медијима.

Прва мисија ЕФФЕ-а је означавање квалитета. ЕФФЕ ознака се даје фестивалима због умјетничке посвећености, укључивања у локалне заједнице и европски и глобални контекст.

Фестивали који добију етикету за квалитет буду уписани на европску мапу, а то значи и могућност да конкуришу за награде.

Међународни фестивал позоришта Театар фест "Петар Кочић" културна је манифестација Републике Српске која за циљ има популаризацију позоришне умјетности, првенствено презентацију монодраме, а одржава се у Бањалуци сваке године у мају.

На овогодишњем Театар фесту "Петар Кочић", који ће бити одржан од 17. до 24. маја, биће приказано седам представа позоришта из Србије, Хрватске, Црне Горе, Македоније и Републике Српске.

Новаковић је напоменуо да ће у оквиру Театар феста "Петар Кочић" бити одржан и фестивал монодраме младог глумца с циљем афирмисања сценског стваралаштва младих умјетника.

"Желимо подстаћи стваралаштво монодраме код најмлађих глумаца, јер је то начин да скренемо пажњу на младе глумце који немају стални ангажман, али и да монодраму, као посебан позоришни израз, приближимо публици", рекао је Новаковић.

Извор: Срна