latinica  ћирилица
18/04/2017 |  12:39 ⇒ 19/04/2017 | 10:05 | Аутор: РТРС

СНСД упутио СДС-у захтјев да се изјасни о иницијативи за смјену СМ (ФОТО/ВИДЕО)

Клуб СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ упутио је Клубу СДС захтјев да се изјасне о иницијативи за смјену СМ. Из СДС-а одговарају да иницијативу СНСД-а неће подржати,те да Савјет министара БиХ неће рушити.
Иницијатива за смјену Савјета министара - Фото: РТРС
Иницијатива за смјену Савјета министараФото: РТРС

Иницијатива СНСД-а услиједила је након што су министри из СДС-а тврдили да је телефонска сједница, на којој је усвојен сет закона неопходних за наставака аранжмана са ММФ-ом, била илегална и сазвана мимо процедура.

СНСД је припремио и потписао приједлог гласања о неповјерењу Савјету министара БиХ.Позвали су СДС да им се придруже управо због сумњи њихових министара Драгана Мектића и Мирка Шаровића у законитост телефонске сједнице Савјета министара на којој је усвојен сет тзв акцизних закона.

"Уколико СДС одбије да потпише, значи тврдње њихових министара да је сједница била илегална нису биле тачне. Сједница је била легална а самим тим и процедура доношења закона у Дому народа ПС БиХ", рекао је шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничког дома ПС БиХ Сташа Кошарац.

Понуда СНСД-а да заједничким снагама покрену смјену СМ БиХ у СДС-у глатко је одбијена,као и наш захтјев да објасне зашто. Зато су у изјави пробраним медијима оптужили посланике СНСД-а да су подржали законе о акцизама и осигурања депозита иако су српски министри претходно били прегласани. 

"Клуб посланика СДС-а никада неће ставити потпис на иницијативу оних који су на прошлим сједницама оба Дома ПС БиХ на најбескрупулознији начин продали и издали Републику Српску за једну траншу ММФ, подржавајући Закон о осигурању депозита којим се преносе надлежности на ниво БиХ", изјавила је шеф Клуба посланика СДС-а у Представничком дому ПС Александра Пандуревић.

Из СНСД-а питају зашто српски министри о својим сумњама у легитимитет телефонске сједнице Савјета министара и исправност усвојених закона нису говорили на самој сједници Дома народа него након усвојених закона дижу галаму. Члан Колегијума Дома Сафет Софтић нема дилему да су закони стигли и усвојени регуларној процедури.

"Чули смо таква објашења након што су ови закони усвојени у Дому народа БиХ, колико су оправдани или нису. Генерално мислим да је СМ и до сада функционисао на телефонским сједницама", каже замјеник предсједавајућег Дома народа ПС БиХ Сафет Софтић.

Подношење иницијативе за смјену СМ БиХ показало је не само изостанак српског јединства већ и најављује драматичну сједницу Представничког дома ПС БиХ за два дана, гдје ће како рече лидер ХДЗ БиХ Драган Човић бити борба око једног гласа посланика како би сет тзв. акцизних закона добио потребну подршку.

Подсјећамо, шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому БХ парламента Сташа Кошарац најавио је прије неколико дана да ће данас бити поднесена иницијатива за смјену Савјета министара. Позвао је посланике СДС-а и НДП-а да иницијативу подрже.