latinica  ћирилица
18/04/2017 |  12:24 | Аутор: РТРС

Анђелковић: Бошњаци желе да Срби буду обесправљена раја

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић изјавио је да су Бошњаци, славећи на улицама Сарајева позитиван исход референдума о уставним промјенама у Турској који заговара предсједник Реџеп Тајип Ердоган, послали јасну поруку да они кад говоре о јединственој БиХ, у ствари, имају у виду неофеудални модел БиХ, а не озбиљан поредак гдје има мјеста и за Србе.
Драгомир Анђелковић - Фото: Novosti.rs
Драгомир АнђелковићФото: Novosti.rs

Анђелковић је рекао Срни да је ово доказ више да Бошњаци нису против суживота, али "османског суживота", у коме су Срби обесправљена раја бошњачкој елити.

"И то се манифестује кроз неоосманизам који није ништа друго него модел у коме је Турска центар света, а Сарајево њен експонент на Балкану, у коме се подразумева да су Срби инфериорни", каже Анђелковић.

Према његовим ријечима, они који славе у Сарајеву не треба много да се радују јер се ништа ново неће догодити, а Срби у Републици Српској не треба да се плаше.

"За нас је важно да јачамо везе Бањалуке и Београда и савезништво са Русијом. У том контексту нас Ердоганова политика не може угрозити", истакао је Анђелковић.

Он сматра да Ердоганова побједа неће ништа битно промијенити када је ријеч о турској политици, јер је и у претходном периоду био "самодржац" и налазио начин како да контролише политичке полуге моћи и изван институција.

"Његов приступ Балкану био је оно што је Турска радила деценијама уназад - неоосманизам. Ништа се ту суштински неће променити због победе. Може да се промени само због промењених геополитичких односа и већ се у одређеној мери и променило када се Турска удаљила од евроатлантског блока, а са Русијом почела да прави, не савез, већ калкулације и дневне договоре", рекао је Анђелковић.

Он је нагласио да Ердоган има дрскости и храбрости да предузме разне потезе који му користе и да је могуће да ће покушати у једном тренутку и у БиХ, не да диже тензију, већ да тражи озбиљнији компромис са Русијом, што је и раније повремено чинио.

Турци су у недјељу, 16. априла, на референдуму подржали измјене Устава. Званични резултати референдума биће објављени за десетак дана.

Измјенама Устава биће промијењен турски систем владавине са парламентарног на предсједнички. Биће укинута функција премијера, а предсједник ће добити већа овлаштења.

Извор: Срна