latinica  ћирилица
18/04/2017 |  08:42 ⇒ 08:44 | Аутор: РТРС

Ђурић: Тачи узалуд врбује Србе да прихвате "војску Косова"

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи узалуд врбује представнике Срба да у институцијама у Приштини прихвате оснивање такозване војске Косова.
Марко Ђурић - Фото: ТАНЈУГ
Марко ЂурићФото: ТАНЈУГ

Он је истакао да није тајна да су српски представници на Космету у континуитету изложени покушајима политичке куповине и превођења на страну сепаратиста.

"Ипак, не видим каквим бисмо аргументима и политичком гимнастиком могли бити убеђени да формирање такозване косовске војске препознају као свој интерес. Не само да би такав чин био у суротности са Резолуцијом 1244, већ би био и директна претња безбедности српског народа на Космету", рекао је Ђурић за "Вечерње новости".

Када је ријеч о укупној безбједносној ситуацији у српској покрајини, директор Канцеларије за Косово и Метохију упозорио је да јачају радикалне вјерске групе које користе лошу социо-економску ситуацију за врбовање сљедбенике, те да расте политички екстремизам који периодично ескалира у предизборне сврхе.

"Безбедносној ситуацији не доприноси ни то што месецима нема дијалога у Бриселу", рекао је Ђурић и констатовао да је Приштина донијела за све штетну одлуку када је замрзнула дијалог, користећи случај "Харадинај" као и изговор за то.

Осврћући се на пријетње које је Србима на Косову упутио Даут Харадинај, брат Рамуша Харадинаја, да их неће бити уколико Рамуш Харадинај буде испоручен Београду, Ђурић је рекао да се управо Даут Харадинај налази на челу Одбора за одбрану, безбједност и контролу безбједносних служби у приштинској Скупштини.

"Шта то онда говори о кредибилитету и намери тих снага? Од самих претњи опасније је што вршилац политичке функције може да прети етничким чишћењем, а да се не суочи ни са каквим санкцијама. То ствара климу у којој претња лако може да прерасте у чин насиља. Срби на Космету не треба сасвим да игноришу овакве претње, али треба и да знају да држава Србија и цели српски народ стоје иза њих", поручио је Ђурић.

Извор: Срна