latinica  ћирилица
18/04/2017 |  08:13 | Аутор: РТРС

Русија о С300: Циљ лажних вијести наштетити сарадњи Москве и Београда

Министарство спољних послова Русије саопштило је да је циљ лажних вијести у хрватским медијима да је Русија током ембарга од 1991. до 1995. снабдијевала оружјем Хрватску поткопавање односа Москве са балканским земљама.
Министарство иностраних послова Русије (Фото:nspm.rs) -
Министарство иностраних послова Русије (Фото:nspm.rs)

"Циљ пропаганде изграђене на опаким спекулацијама око лажних вијести је прилично очигледан - задатак је да се наштети сарадњи Русије са пријатељским земљама на Балкану, прије свега са Србијом", саопштено је из руског Министарства.

У саопштењу се наводи да је Русија била посвећена ембаргу на снабдијевање оружјем зараћених страна у Југославији, наметнутом од 1991. до 1995. године, преноси ТАСС.

"Није тајна да су у том временском периоду земље Централне и Источне Европе, као и бивше совјетске републике, имале велике количине совјетског оружја, муниције и војне опреме. Према нашим сазнањима, Хрвати који су на непоштен начин стекли новац искористили су ово како би снабдјели Загреб. Наравно да Руска Федерација никада није имала никакве везе са овим", додаје се у саопштењу.

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин каже да су спиновања о наводним испорукама Хрватској ракетних комплекса С-300 из Русије "лаж и провокација".

Он је рекао за Тањуг да је њихов циљ да се нанесе штета Србији, која чува и развија пријатељство са Русијом, те да се ослаби повјерење између српског и руског народа.

"Још једном изјављујем да Русија није никад испоручивала наоружање, кршећи међународне норме и ембарго на испоруку наоружања за земље бивше Југославије, који је успоставио Савјета безбједности УН", рекао је Чепурин.

Загребачки "Вечерњи лист" писао је да је Русија наводно снабдијевала Хрватску оружјем током ембарга у периоду од 1991. до 1995, укључујући ракетне системе противваздушне одбране С-300.

Извор: СРНА