latinica  ћирилица
18/04/2017 |  07:59 ⇒ 08:11 | Аутор: РТРС

Без посла остало 80 радника "Конзума" у БиХ

За 40 радника "Конзума БиХ" у Сарајеву и око 40 у Бањалуци није продужен уговор на одређено, а са пет радника једне продавнице у Мостару раскинут је уговор на неодређено, што је образложено тиме да те продавнице нису биле профитабилне и да то нема везе са кризом у "Агрокору".
Конзум Бањалука - Фото: РТРС
Конзум БањалукаФото: РТРС

Мерсиха Бешировић, предсједница Синдиката трговине БиХ, рекла је да је за пет радника једне продавнице из Грачанице понуђен посао у другим градовима, али с обзиром на то да нису имали превоз, договорили су са Управом да буду проглашени технолошким вишком.

Министар развоја, подузетништва и обрта ФБиХ Амир Зукић додао је да су радни односи раскинути са 28 особа из фирми "Ледо" и "Конзум", те са 12 из остале три фирме кћерке "Агрокора".

Након састанка са представницима фирми добављача "Агрокорових" предузећа у БиХ, синдиката, Привредне коморе ФБиХ и Удружења банака БиХ, Зукић је јуче казао да се добављачима тренутно дугује око 130 милиона КМ, те ће ове седмице "Конзуму" бити предложен оквир договора у којем су добављачи спремни да уђу у ризик и дају "Конзуму" робу и даље, али да им се дају неке гаранције у вези плаћања старог дуга и нових испорука. Очекује се да тај договор буде потврђен на састанку у понедјељак.

Истакао је да би у случају непостизања договора био отворен регулаторни оквир и да постоје неке алтернативне методе о којима није јуче хтио да говори.

Потврдио је да има информација да су одређени добављачи заустављали па опет на основу договора наставили са испоруком робе, те да и сада вјероватно има неких који не испоручују. Изнесена је информација да су међу њима "Мегле" и "Милкос".

"Желимо да се врати узајамно повјерење. Без испоруке и пуних полица не може да се задржи промет 'Конзума'", додао је Зукић.

Адин Факић, директор "Милкоса", рекао је да је добављачима циљ да имају стабилно тржиште, а "Конзум" предаставља значајан дио тог тржишта.

Извор: Независне новине