latinica  ћирилица
17/04/2017 |  20:33 | Аутор: РТРС

Ердоган: Могућ референдум и о чланству у ЕУ

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас да би могао да буде одржан и референдум о чланству те земље у ЕУ.

"За 54 године, шта су нас натјерали да урадимо пред вратима ЕУ? Да чекамо", рекао је Ердоган и додао да ће "Турска сјести и разговарати", те да би могла да организује и референдум о уласку у ЕУ.

Ердоган је одбацио и критике међународних посматрача, истакавши да је гласање на референдуму било најдемократскије какво није виђено ни у једној западноевропској држави.

Обраћајући се присталицама у Анкари, Ердоган је рекао да ће Турска игнорисати све оцјене међународних посматрача, преносе медији.

"Под један - ви знате гдје вам је мјесто, ми нећемо да гледамо нити да слушамо политички мотивисане извјештаје које ви припремате", поручио је Ердоган.

На референдуму у Турској на основу 99 одсто пребројаних гласова, 51,3 одсто гласача је било за уставне промјене, док је 48,3 одсто било против, саопштила је синоћ изборна комисија наводећи да се званични резултати очекују за 11 до 12 дана.

Међународни посматрачи саопштили су раније данас да је кампања уочи турског референдума о проширењу предсједничких овлашћења спроведена у "нефер условима", а само пребројавање гласова је обиљежено касним процедуралним измјенама којима су уклоњене кључне безбједносне норме.

Турско Министарство иностраних послова је у међувремену саопштило да почетни налази међународних посматрача, који су надгледали референдум у Турској, одражавају пристрасност, засновану на предрасудама.

Извор: СРНА